VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Отпадъци открити при най-дълбокото спускане в Марианската падина

Намереният боклук най-вероятно е пластмасов, смята екипът

Отпадъците, открити в Марианската падина, тепърва ще бъдат изследвани. Снимка: Five Deeps Expedition - Отпадъци открити при най-дълбокото спускане в Марианската падина

Отпадъците, открити в Марианската падина, тепърва ще бъдат изследвани. Снимка: Five Deeps Expedition

В най-дълбокото гмуркане на човек с подводница един пенсиониран морски офицер откри нещо, което можеше да се види и на дъното на всеки уличен канал – боклук. Виктор Весково, инвеститор от Тексас, прави тревожното откритие по време на спускане в Марианската падина. Той стига до дълбочина от 10 927 метра, което е с 16 метра по-дълбоко от рекордното спускане в падината от 1960 г., пише „Гардиън“.

Весково, съосновател на фонд за частни инвестиции в Далас, открива човешкия отпадък на дъното на Тихия океан и в момента го изследва, но предполага, че е пластмасов, съобщава Стефани Фицхърбърт от екипа на експедицията на инвеститора. Замърсяването с пластмаса е един от основните проблеми на човечеството в съвремието – според данни на ООН, близо 100 млн. тона попадат в световните океани.

В последните три седмици експедицията на Весково прави четири гмуркания в Марианската падина, за да събере биологични и скални проби.

Това е третият път, в който човек се гмурва в най-дълбоката точка на океана. Последно това прави канадският режисьор Джеймс Камерън през 2012 г., когато се спуска с подводница на дълбочина от 10 908 метра. Само четири метра повече през 1960-а осигуряват световния рекорд на американските военноморски сили, достигнали точката от 10 912 метра при първата експедиция в дълбините на Марианската падина.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg