Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отпадъци открити при най-дълбокото спускане в Марианската падина

Намереният боклук най-вероятно е пластмасов, смята екипът

Отпадъците, открити в Марианската падина, тепърва ще бъдат изследвани. Снимка: Five Deeps Expedition - Отпадъци открити при най-дълбокото спускане в Марианската падина

Отпадъците, открити в Марианската падина, тепърва ще бъдат изследвани. Снимка: Five Deeps Expedition

В най-дълбокото гмуркане на човек с подводница един пенсиониран морски офицер откри нещо, което можеше да се види и на дъното на всеки уличен канал – боклук. Виктор Весково, инвеститор от Тексас, прави тревожното откритие по време на спускане в Марианската падина. Той стига до дълбочина от 10 927 метра, което е с 16 метра по-дълбоко от рекордното спускане в падината от 1960 г., пише „Гардиън“.

Весково, съосновател на фонд за частни инвестиции в Далас, открива човешкия отпадък на дъното на Тихия океан и в момента го изследва, но предполага, че е пластмасов, съобщава Стефани Фицхърбърт от екипа на експедицията на инвеститора. Замърсяването с пластмаса е един от основните проблеми на човечеството в съвремието – според данни на ООН, близо 100 млн. тона попадат в световните океани.

В последните три седмици експедицията на Весково прави четири гмуркания в Марианската падина, за да събере биологични и скални проби.

Това е третият път, в който човек се гмурва в най-дълбоката точка на океана. Последно това прави канадският режисьор Джеймс Камерън през 2012 г., когато се спуска с подводница на дълбочина от 10 908 метра. Само четири метра повече през 1960-а осигуряват световния рекорд на американските военноморски сили, достигнали точката от 10 912 метра при първата експедиция в дълбините на Марианската падина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах