POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отрицанието наоколо претовари Даниела Олег Ляхова

Тя беше символ на святост и благородство, твърди режисьорът Явор Гърдев

Даниела Олег Ляхова (1967-2014) - Отрицанието наоколо претовари Даниела Олег Ляхова

Даниела Олег Ляхова (1967-2014)

„Какво да се прави?“ Така е озаглавена дискусията в Малкия сезон на „Сфумато“, посветена на състоянието, в което се намира българската култура. Модератор или по-точно водещ на обсъждането, което стартира в четвъртък сутринта, бе Явор Гърдев.

Режисьорът направи впечатляващ анализ на театъра, който ще публикуваме малко по-късно в „Площад Славейков“. Преди това ще споделим думите на Гърдев за това какво е загубил театърът със смъртта на сценографката-художник Даниела Олег Ляхова. 

„Тя беше мил и скъп на всички ни човек. Човек, който по един почти незабележим приживе начин беше изключително важен за всички нас. Човек, който беше опора на страшно много хора в нашата професия – солидна опора, но и много скромна. Човек, който лично аз винаги, когато си помисля за нещо, наречено благородство, и може би с най-голяма степен на приближение до святост, ми напомня за тези неща. Човек, който присъства в живота на другите по един изключително дискретен начин. А този начин се оказа, че е бил основополагащ. Тя наистина е била стожер – тук, в „Сфумато“, най-добре знаят това.

Даниела събираше в себе си отрицателната енергия на всичко наоколо. И я преработваше като пречиствателна станция. Така като че ли неволно се е получило натоварване с тези емоции. Като говоря това, нямам предвид нищо метафорично, съвсем конкретно беше така.

Сигурен съм, че освен всички, които са работили с нея, много повече хора усещат към нея нещо, което може да се нарече любов. Това беше създание, което заслужаваше обичта на всички. И по един отново дискретен и незабележим начин, съм сигурен, че я получаваше.

Много е трудно в едно време на изключително засилен нарцисизъм и воля за самоутвърждаване да има хора, които присъстват в тоя свят скромно. И въпреки скромността на това присъствие резултатът от тяхната работа е най-видим. В нейния случай беше така.“

Поклонението пред Даниела Олег Ляхова ще бъде в петък от 11 ч. в Театър „Сфумато“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90