VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отрицанието наоколо претовари Даниела Олег Ляхова

Тя беше символ на святост и благородство, твърди режисьорът Явор Гърдев

Даниела Олег Ляхова (1967-2014) - Отрицанието наоколо претовари Даниела Олег Ляхова

Даниела Олег Ляхова (1967-2014)

„Какво да се прави?“ Така е озаглавена дискусията в Малкия сезон на „Сфумато“, посветена на състоянието, в което се намира българската култура. Модератор или по-точно водещ на обсъждането, което стартира в четвъртък сутринта, бе Явор Гърдев.

Режисьорът направи впечатляващ анализ на театъра, който ще публикуваме малко по-късно в „Площад Славейков“. Преди това ще споделим думите на Гърдев за това какво е загубил театърът със смъртта на сценографката-художник Даниела Олег Ляхова. 

„Тя беше мил и скъп на всички ни човек. Човек, който по един почти незабележим приживе начин беше изключително важен за всички нас. Човек, който беше опора на страшно много хора в нашата професия – солидна опора, но и много скромна. Човек, който лично аз винаги, когато си помисля за нещо, наречено благородство, и може би с най-голяма степен на приближение до святост, ми напомня за тези неща. Човек, който присъства в живота на другите по един изключително дискретен начин. А този начин се оказа, че е бил основополагащ. Тя наистина е била стожер – тук, в „Сфумато“, най-добре знаят това.

Даниела събираше в себе си отрицателната енергия на всичко наоколо. И я преработваше като пречиствателна станция. Така като че ли неволно се е получило натоварване с тези емоции. Като говоря това, нямам предвид нищо метафорично, съвсем конкретно беше така.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Сигурен съм, че освен всички, които са работили с нея, много повече хора усещат към нея нещо, което може да се нарече любов. Това беше създание, което заслужаваше обичта на всички. И по един отново дискретен и незабележим начин, съм сигурен, че я получаваше.

Много е трудно в едно време на изключително засилен нарцисизъм и воля за самоутвърждаване да има хора, които присъстват в тоя свят скромно. И въпреки скромността на това присъствие резултатът от тяхната работа е най-видим. В нейния случай беше така.“

Поклонението пред Даниела Олег Ляхова ще бъде в петък от 11 ч. в Театър „Сфумато“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg