Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отрязaнa сценa с Aнa де Aрмaс доведе до съд зарaди подвеждащ трейлър

Две зрителки търсят обезщетение от поне 5 млн. долара

Ана де Армас в „Yesterday“ (2019) - Отрязaнa сценa с Aнa де Aрмaс доведе до съд зарaди подвеждащ трейлър

Ана де Армас в „Yesterday“ (2019)

Филмовите студиа носят съдебна отговорност, ако заблуждават в трейлърите си, постанови американски съд. Решението е издадено във връзка с промоционалното видео на филма „Yesterday“ (2019), в което е показана сцена с актрисата Ана де Армас, но кадрите с нея са били изрязани от финaлния продукт, съобщава „Варайъти“.

За случая сигнализират две почитателки на Де Армас, които подават жалба в съда през януари, след като наемат филма заради актрисата, но с разочарование установяват, че сцените с нея не са попаднали във финалната версия на филма.

Подсъдими по делото са „Юнивърсъл“, които опитват да отхвърлят жалбата още в зародиш с аргумента, че трейлърите попадат под защитата на свободата на словото. Адвокатите на студиото твърдят, че промоционалното видео е „артистична, експресивна творба“, която разказва 3-минутна история, предава темата на филма и трябва да се счита за „нетърговска“ реч. Съдията по случая обаче бе на друго мнение и изтъква, че макар и в трейлъра да се проявява творчество, основната му задача е да продаде заглавието.

„Юнивърсъл“ оспориха, като се позоваха на факта, че трейлърите от години включват елементи, които невинаги влизат във филма. За пример се посочва „Джурасик парк“ (отново на „Юнивърсъл“), чийто трейлър е съставен изцяло от сцени, които не намират място в готовата продукция. Освен това, предупреждават от студиото, решението на съдията създава опасен прецедент и отваря вратата за множество жалби на недоволни зрители, които могат да се оплачат, че филмите не са били толкова вълнуващи, колкото са били представени в трейлърите си.

„Съгласно мотивите на ищците, трейлърът ще бъде лишен от пълната защита на Първата поправка (за свободата на изразяването и словото – бел. ред.) и ще бъде обект на обременителни съдебни спорове всеки път, когато зрител твърди, че е разочарован от това дали някой човек или сцена, които е видял в трейлъра, е чaст от финалния филм; от това дали филмът се вписва в жанра, който очакват; или в случай на кaквото и да е разочарованиe, за коeто зрителят може да претендира“, твърдят адвокатите на студиото.

Де Армас е в ролята на любовния интерес на протагониста на „Yesterday“, Химеш Пател. Неговият персонаж трябвало да я срещне като гост на шоуто на Джеймс Кордън и да ѝ изнесе серенада с песента на „Бийтълс“ „Something“. По-късно обаче било взето решението, че ролята на Де Армас ще разгневи зрителите, обяснява сценаристът на филма Ричард Къртис, тъй като персонажът на Пател вече имал друг любовен интерес (Лили Джеймс).

Двете зрителки по делото са платили по 3,99 долара на „Амазон прайм“, за да гледат филма, и търсят обезщетение от поне 5 млн. долара.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg