Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Оцелял от ебола обяви Боб Гелдоф за безчувствен и културен невежа

Музикантът: Наслаждавам се на критиката

Излекувалият се от ебола хуманитарен работник Уил Пули се върна в Сиера Леоне, за да продължи да помага на местните хора. - Оцелял от ебола обяви Боб Гелдоф за безчувствен и културен невежа

Излекувалият се от ебола хуманитарен работник Уил Пули се върна в Сиера Леоне, за да продължи да помага на местните хора.

Британският хуманитарен работник Уил Пули, който оцеля след заразяване с ебола в Сиера Леоне, разкритикува благотворителния сингъл на Band Aid 30 и обяви участниците в него за „културно невежи“. 29-годишният мъж е недоволен най-вече от текста на песента, чието заглави е Do They Know It’s Christmas? (от англ. – Те знаят ли, че е Коледа?).

„Това е Африка, не някаква друга планета. С неща като „знаят ли, че е Коледа“ казват, че сякаш хората тук водят нормален живот и се занимават с нормални неща. Проявата на подобно културно невежество е жалка. Има и строфа за „смърт във всяка сълза“, което вече е прекалено“, отбеляза Уил Пули в радиоинтервю. Той направи изказването от Сиера Леоне, където се върна да продължи хуманитарните си ангажименти, след като се излекува от Ебола във Великобритания.

Други обществени личности също определиха за безчувствен сингъла на Боб Гелдоф и компания, чийто оригинал е записан още през 1984 г. Певицата Емели Санде заяви, че е трябвало поне да направят нова песен, а не да експлоатират очевидно остарели парчета.

Английският рапър от ганайски произход Fuse ODG изпрати отворено писмо до в. „Гардиън“, в което твърди, че е „шокиран и ужасен“ от текста на песента и затова е отказал да участва в проекта. „На мен, както и на много други, ми дойде до гуша от тази представа за Африка – един толкова щедър на природни ресурси континент, който непрестанно е описван като болно, гъмжащо от зарази и съсипвано от бедност място“.

Боб Гелдоф остана равнодушен към критиките и заяви пред Би Би Си: „Хубавото на Band Aid 30 е, че вдига много шум. Проектът поражда спорове, дебати. На хората им е трудно да разберат, че аз харесвам критиката. Всъщност аз лично й се наслаждавам“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg