POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отстрел на кенгурутата ще ги спаси от масова смърт, смятат еколози

При нов ръст на популацията им бройката им може да достигне 60 млн., далеч надвишаваща населението на Австралия

Кенгурута в пустошта, оставена от горските пожари през 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отстрел на кенгурутата ще ги спаси от масова смърт, смятат еколози

Кенгурута в пустошта, оставена от горските пожари през 2020 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убиването на кенгурута за месото им може да помогне за спасяването на вида от масово измиране в близкото бъдеще, смятат някои еколози. Бройките на двуутробните, възприемани от туристите като един от символите на Австралия, могат да стигнат до десетки милиони в дъждовните години. Тогава храната е достатъчна да поддържа нарасналата популация, но безконтролното размножаване несъмнено вещае масово измиране от глад, когато времето се засуши, предупреждава еколожката Катрин Моузби пред „Франс Прес“. 

„При последното засушаване изчислихме, че 80 или 90% от кенгурутата в някои региони измират. Гладуват до смърт, влизат в обществените тоалетни и ядат тоалетна хартия или падат по пътищата, докато малките им все още сучат“, казва еколожката.

През 2016 – 2017 г. в Австралия са регистрирани около 45 млн. кенгурута, двойно повече от населението на страната (23,4 млн. души, според данни от 2016 г.). Всяка дъждовна година обаче завършва със суша и за да бъдат спасени от такава тежка съдба, е по-добре, ако кенгурутата биват застреляни от австралийците и използвани като месо. Ловът им ще контролира популацията, смята Моузби.

Освен това бозайниците създават множество проблеми, когато има бум в популацията им – унищожават посеви, публична собственост, имущество и понякога дори проявяват агресия към хора, отбелязва Си Би Ес.

В последните години времето в Австралия е създало подходящи условия за нов ръст в популацията на кенгурутата, казва Денис Кинг от „Kangaroo Industry Association“, и бройката им може да нарасне до внушителните 60 млн. За да се спаси вида от масово измиране, има метод на контрол: стрелба.

„Това ще поддържа популацията на по-ниски нива и когато се сблъскаме със сушата, няма да имаме подобни проблеми. Ако ги разглеждахме като ресурс, нямаше да се изправяме пред подобни катастрофални измирания, каквито виждаме по принцип“, коментира Кинг.

Като метод на контрол на популацията се използва също кастрация и инсталиране на електрически огради, но и двата метода са ефективни в ограничени райони, а за кастрация е необходимо и залавяне на животните.

„Убийството с огнестрелно оръжие се счита за най-ефикасния и хуманен метод за контрол на популацията на кенгурутата, тъй като животните умират без мъка и бройката им намалява бързо“, се казва в документ на местната управа на щата Виктория от 2017 г.

Кенгуруто е защитено в Австралия, но властите разрешават контролиран отстрел за износ на продукти в чужбина.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90