Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Оцветени кадри от Аушвиц в документален филм

Британска телевизия отбелязва 75-годишнината от закриването на концлагера

Оцветени кадри от „Неразказаният Аушвиц в цвят“. Снимка: Серж Кларсфелд/Лили Джейкъб-Зелманович Майър  - Оцветени кадри от Аушвиц в документален филм

Оцветени кадри от „Неразказаният Аушвиц в цвят“. Снимка: Серж Кларсфелд/Лили Джейкъб-Зелманович Майър

Оцветени черно-бели записи и фотографии от концлагера в Аушвиц ще бъдат показани за първи път публично, за да отбележат 75 години от закриването му. От снимковия материал е заснет документален филм в две части, който по-късно този месец ще има премиера по британската телевизия „More4“. „Неразказаният Аушвиц в цвят“ ще включва и разкази на оцелели от концентрационните лагери.

Филмът е създаден, за да съвпадне с „последната голяма годишнина, на която оцелелите ще бъдат живи да разкажат историите си“, казва режисьорът Дейвид Шулман. Носителят на „Бафта“ Шулман изследва теми като ролята на еврейската съпротива отвън и вътре в гетата, как е пострадала полската култура от Холокоста и как се е отразил на ромите геноцидът.

В документалния филм ще бъдат показани фотографии от „Албумът „Аушвиц“ – единствените снимки, останали за поколенията, заснети в лагера. Предполага се, че са дело на нацистките пазачи.

Оцветена фотография от „Албумът „Аушвиц“. Снимка: Серж Кларсфелд/Леле Джейкъб-Зелманович Майър

Методът с оцветяване на черно-бели кадри бе използван през 2018 г. от Питър Джаксън за документалния му филм „Те няма да остареят“ (They Shall Not Grow Old) с кадри на войници от Първата световна война.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах