Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Оцветени кадри от Аушвиц в документален филм

Британска телевизия отбелязва 75-годишнината от закриването на концлагера

Оцветени кадри от „Неразказаният Аушвиц в цвят“. Снимка: Серж Кларсфелд/Лили Джейкъб-Зелманович Майър  - Оцветени кадри от Аушвиц в документален филм

Оцветени кадри от „Неразказаният Аушвиц в цвят“. Снимка: Серж Кларсфелд/Лили Джейкъб-Зелманович Майър

Оцветени черно-бели записи и фотографии от концлагера в Аушвиц ще бъдат показани за първи път публично, за да отбележат 75 години от закриването му. От снимковия материал е заснет документален филм в две части, който по-късно този месец ще има премиера по британската телевизия „More4“. „Неразказаният Аушвиц в цвят“ ще включва и разкази на оцелели от концентрационните лагери.

Филмът е създаден, за да съвпадне с „последната голяма годишнина, на която оцелелите ще бъдат живи да разкажат историите си“, казва режисьорът Дейвид Шулман. Носителят на „Бафта“ Шулман изследва теми като ролята на еврейската съпротива отвън и вътре в гетата, как е пострадала полската култура от Холокоста и как се е отразил на ромите геноцидът.

В документалния филм ще бъдат показани фотографии от „Албумът „Аушвиц“ – единствените снимки, останали за поколенията, заснети в лагера. Предполага се, че са дело на нацистките пазачи.

Оцветена фотография от „Албумът „Аушвиц“. Снимка: Серж Кларсфелд/Леле Джейкъб-Зелманович Майър

Методът с оцветяване на черно-бели кадри бе използван през 2018 г. от Питър Джаксън за документалния му филм „Те няма да остареят“ (They Shall Not Grow Old) с кадри на войници от Първата световна война.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС