Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отварят „Гарибалди“, ремонтът продължава

Но „всичко се прави, за да останат накрая гражданите доволни“, увериха от Столична община

Най-актуалният стил в реденето на настилки в София се характеризира с пълно презрение към правите ъгли. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков  - Отварят „Гарибалди“, ремонтът продължава

Най-актуалният стил в реденето на настилки в София се характеризира с пълно презрение към правите ъгли. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столична община покани журналисти на проверка на строително-монтажните работи във връзка с обновяването на площад „Гарибалди“ – с участието на заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов (поел и функциите на колегата си от транспортния ресор, след като Евгени Крусев подаде оставка).

„Направени са лабораторни изследвания на качеството на новите настилки от гледна точка на това, което е по договор, като твърдост, износоустойчивост и другите физически параметри. Всичко е в нормите, съгласно подписания с общината договор – заяви Барбалов пред представители на медиите. – От днес започваме да махаме оградите, за да видят хората какво е направено.“ 

„Всичко е в нормите, съгласно подписания с общината договор“, каза зам.-кметът Дончо Барбалов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Хората ще видят какво е направено – няколко нови пейки, водна стена и различни оригинално подредени плочки. Не е малко, но за десет месеца тази работа можеше да бъде свършена от бригада руски майстори, които работят по един ден седмично – винаги в понеделник. Всъщност, подредбата на плочките не е особено оригинална, а такава, каквато е модерна напоследък по Графа – с презрение към правите ъгли.

Водната стена представлява паралелепипед от полиран черен гранит, изправен на парцел земя, ограден с каменен бордюр. Човек неволно започва да се пита кой е погребан тук и му се приисква да запали свещичка или остави цвете. При пейките обаче всичко изглежда съвсем точно. Опечалените (от качеството и сроковете на ремонта) има къде да поседнат и да се замислят за следващите избори.

Пред плочата ти се приисква да запалиш свещ и да оставиш цвете. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Пейките изглеждат добре. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На въпрос дали лабораторните изследвания са открили очевидните изкривявания и разминавания при плочките, зам.-кметът по финансите отвърна, че има още неща, които трябва да се оправят и още нищо все още не е одобрено. Явно площад „Гарибалди“ ще остане работна площадка, но вече без огради.

Както обясни за „Площад Славейков“ Цвети Кръстева от отдел „Връзки с обществеността“ към Общината, очаква се „Гарибалди“ да бъде напълно готов „може би“ през май – зависи от времето. Закъснението (по план ремонтът трябваше да приключи за 300 дни) се дължало на факта, че 86 дни (признати от Строителния надзор) не са били подходящи за работа – заради летни дъждове и зимни студове.

Дали Надзорът е „отбелязал всяка една крива плочка“, остана неизвестно. Но в крайна сметка каквото и когато и да се случи, „всичко се прави, за да останат накрая гражданите доволни“, увериха ни от Общината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах