Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отварят кина, театри и музеи след едномесечна карантина в Англия

Тристепенна система за безопасност функционира във Великобритания

Лондон, 23 ноември 2020 г. Двойка минувачи се разхожда в района на „Ковънт гардън“ край табела с предупреждение за ограничаването на заразата от Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отварят кина, театри и музеи след едномесечна карантина в Англия

Лондон, 23 ноември 2020 г. Двойка минувачи се разхожда в района на „Ковънт гардън“ край табела с предупреждение за ограничаването на заразата от Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Англия е готова с разработването на система за отпускане на локдауна, наложен на 5 ноември заради ускорилото се разпространение на Ковид-19. Карантината ще бъде вдигната на 2 декември, както бе първоначално планирано. Културата в част от по-големите градове, включително Лондон и Ливърпул, ще има позволение да се върне към живот, но институциите ще останат затворени в Манчестър, Бирмингам и Бристъл, които все още са в най-опасната зона.

Великобритания работи с тристепенна система за безопасност, като при ниво 3 се работи с най-строгите ограничения. От 2 декември всички райони, които попадат в първо и второ ниво, ще трябва да наложат вечерен час в 23 ч., който ще важи за кина, театри, музеи, тематични и развлекателни паркове, казина и т.н. Някои може да продължат да работят и след този час, ако събитията са започнали преди 22 ч.

Все още няма яснота дали най-големите киновериги в Англия като „Синеуърлд“ и „Одеон“ ще заработят отново, но голяма част от салоните едва ли ще отворят врати за зрителите, предвид липсата на нови заглавия в световния киноафиш.

„Трябва да останем бдителни – предупреди здравният министър Мат Ханкок на 26 ноември. – Днес има 16 570 души с коронавирус в болница, а вчера бе съобщено за 696 смъртни случая. Това означава 696 семейства, оплакващи загубата на обичан от тях човек. Затова колкото и изкушаващо да изглежда, не може просто да натиснем един бутон и да върнем живота обратно към нормалност.

Мерките, които влязат в сила от 2 декември, ще бъдат преразгледани на 16 декември.

Местните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат властта сами да определят какви мерки да наложат за ограничаването на заразата.

Вижте още: ФРАНЦИЯ ОТВАРЯ МУЗЕИТЕ И ТЕАТРИТЕ ПРЕДИ КОЛЕДА, НО НЕ И КРЪЧМИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90