Отварят кина, театри и музеи след едномесечна карантина в Англия

Тристепенна система за безопасност функционира във Великобритания

Лондон, 23 ноември 2020 г. Двойка минувачи се разхожда в района на „Ковънт гардън“ край табела с предупреждение за ограничаването на заразата от Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Отварят кина, театри и музеи след едномесечна карантина в Англия

Лондон, 23 ноември 2020 г. Двойка минувачи се разхожда в района на „Ковънт гардън“ край табела с предупреждение за ограничаването на заразата от Ковид-19. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Англия е готова с разработването на система за отпускане на локдауна, наложен на 5 ноември заради ускорилото се разпространение на Ковид-19. Карантината ще бъде вдигната на 2 декември, както бе първоначално планирано. Културата в част от по-големите градове, включително Лондон и Ливърпул, ще има позволение да се върне към живот, но институциите ще останат затворени в Манчестър, Бирмингам и Бристъл, които все още са в най-опасната зона.

Великобритания работи с тристепенна система за безопасност, като при ниво 3 се работи с най-строгите ограничения. От 2 декември всички райони, които попадат в първо и второ ниво, ще трябва да наложат вечерен час в 23 ч., който ще важи за кина, театри, музеи, тематични и развлекателни паркове, казина и т.н. Някои може да продължат да работят и след този час, ако събитията са започнали преди 22 ч.

Все още няма яснота дали най-големите киновериги в Англия като „Синеуърлд“ и „Одеон“ ще заработят отново, но голяма част от салоните едва ли ще отворят врати за зрителите, предвид липсата на нови заглавия в световния киноафиш.

„Трябва да останем бдителни – предупреди здравният министър Мат Ханкок на 26 ноември. – Днес има 16 570 души с коронавирус в болница, а вчера бе съобщено за 696 смъртни случая. Това означава 696 семейства, оплакващи загубата на обичан от тях човек. Затова колкото и изкушаващо да изглежда, не може просто да натиснем един бутон и да върнем живота обратно към нормалност.

Мерките, които влязат в сила от 2 декември, ще бъдат преразгледани на 16 декември.

Местните администрации на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат властта сами да определят какви мерки да наложат за ограничаването на заразата.

Вижте още: ФРАНЦИЯ ОТВАРЯ МУЗЕИТЕ И ТЕАТРИТЕ ПРЕДИ КОЛЕДА, НО НЕ И КРЪЧМИТЕ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах