Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Отварят кината, но не и театрите и концертните зали

Разрешават се също посещенията в галерии, музеи и библиотеки

Народният театър може да провежда спектакли само на открито. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Отварят кината, но не и театрите и концертните зали

Народният театър може да провежда спектакли само на открито. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Посещения в музеи, галерии и киносалони на открито и закрито, както и на библиотеки, е разрешено със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена днес, 11 май.

При музеите, галериите и библиотеките няма ограничения в броя на посетителите. Институциите ще работят, след като бъдат предприети противоепидемични мерки и при спазване на необходимата социална дистанция.

Отварят и кината, но те ще работят при 30% запълняемост на залите. Условието тук също е спазването на социална дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Театралните и концертни зали нямат разрешение да отворят. Допустимо е обаче провеждането на спектакли и концерти на открити пространства, като изискването е публиката да заема 30% от максималния капацитет.

Фантастико

Културните институции у нас са затворени от 8 март.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах