Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Отварят отново къщата музей на Христо Смирненски

Сградите са ремонтирани, експозицията е обновена

Портретна снимка на Христо Смирненски. Илюстрация: Държавна агенция „Архиви“ - Отварят отново къщата музей на Христо Смирненски

Портретна снимка на Христо Смирненски. Илюстрация: Държавна агенция „Архиви“

Музеят на Христо Смирненски ще отвори отново врати утре след осемнайсетгодишно прекъсване, съобщиха от Националния литературен музей. Къщата музей на ул. „Овче поле“ 116 в столицата ще бъде официално открита на 15 юни от 11,30 ч. с тържество, в което ще участват директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, д-р Елена Алекова – главен уредник на къща музей „Христо Смирненски“, квартет „Светоглас“, поетът Георги Константинов, актьорът Янко Лозанов и ученици от 43 ОУ „Христо Смирненски“ в столицата.

В обновения дом на поета е възстановена автентичната атмосфера, в която от 1916-а до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от град Кукуш, Македония. Именно в тази къща Христо Смирненски пише най-силните си стихотворения и публицистични творби.  В основата на битовата експозиция са оригинални вещи и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета.

В залата на втория етаж е подредена експозиция с лични вещи, кореспонденция, оригинални ръкописи, снимки, първи и по-нататъшни издания на негови произведения. Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творческия път на Христо Смирненски. Сред най-интересните експонати са негови лични вещи: елегантен театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, „Микроскопична енциклопедия“ с негови стихове, подписани с псевдонима Ведбал, и илюстрирани от художника Тома Григоров, тетрадка с късни творби, която е в основата на емблематичната му стихосбирка „Да бъде ден“ (1922), предсмъртният бележник на поета, притежание на Националния литературен музей и др. В изложбата са включени още писма и подаръци, разменени между Христо Смирненски и Женя Дюстабанова, неговата годеница, семейни и лични снимки на поета, портрети, живописни творби и графики по негови произведения на известни български художници.

Възстановяването на затворената къща музей на поета е станало възможно с финансова подкрепа от Министерството на културата, уточняват от Националния литературен музей.

Първоначално музеят на Смирненски е бил открит за посетители през 1969 г. През 2004 г. е затворен заради тежко увреждане на сградния фонд. Сега домът на поета е ремонтиран и започва да приема посетители отново. В един от проектите на Националния литературен музей се предвижда превръщането му в културен и фестивален център.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах