Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отварят 10 парка в София за родители с деца и за спорт

Забранено е използването на детските площадки, сядането на пейки и пиенето на алкохол

От понеделник, 27 април, десет столични парка ще може да бъдат използвани при определени правила. Снимка: Площад Славейков - Отварят 10 парка в София за родители с деца и за спорт

От понеделник, 27 април, десет столични парка ще може да бъдат използвани при определени правила. Снимка: Площад Славейков

Родители с деца и спортуващите ще могат да се разхождат в десет столични парка от понеделник, 27 април, съобщиха пред медиите премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Пропускателният режим ще важи само за двама родители с „колкото деца имат“, както и за бременни, обясни Фандъкова, а за спортуващите – само поединично. Не се допуска струпването на групи.

Отворени за разходки са Борисовата градина, Борисова градина – лесопарк, Южният парк, паркът на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

За разходки на родители с деца ще бъдат достъпни между 9,30 и 18,30 ч. всеки ден. Преди и след този часови диапазон ще се допускат граждани с домашни любимци и спортуващи.

Децата ще може да бъдат извеждани само от членове на семейството. Ще се влиза само от отворените входове.

Забранено е използването на детските площадки и сядането на пейки, за да не бъдат докосвани повърхности. Забранено е и пиенето на алкохол по паркове и градинки.

Новите правила и ограничения ще бъдат описани в брошури, както и в сайта на Столичната община. Спазването им ще бъде съблюдавано от служители на СДВР и общинската полиция. Кметът Фандъкова обеща, че полицаите ще са учтиви и ще помагат на софиянци.

От общината препоръчват да не се посещават парковете: ако гражданите имат симптоми като температура, кашлица, задух; ако в парка има твърде много хора; да не се остава в тях повече от 2 часа; изхвърлянето на отпадъци да бъде в контейнерите извън парка.

Премиерът Борисов заяви, че трябва да покажем дисциплина, защото изолацията е единственото нещо, което доказано спира вируса досега. Ако системата работи добре, ще се прилага и извън София, според усмотрението на кметовете на различните населени места.

„Като имаме претенции, че сме гражданско общество, дисциплинирано, мислещо, ето прекрасен момент да го докажем“, коментира Бойко Борисов.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах