Отварят Софийската градска галерия, Столичната библиотека и Музея на София

20 сцени на открито ще бъдат предоставени за културни събития

Музеят за история на София отваря на 18 май. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Отварят Софийската градска галерия, Столичната библиотека и Музея на София

Музеят за история на София отваря на 18 май. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столична градска библиотека с всички нейни филиали отварят врати за посетители от утре, 14 май, при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Достъпни ще бъдат само заемните на библиотеките, но не и читалните. В четвъртък отваря и Зоопаркът.

На 18 май посетители очаква Музеят за история на София, а Столичната градска художествена галерия ще посреща ценители от 19 май.

Столичната община ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска провеждането на събития пред публика, която заема до 30% от максималния обичаен капацитет, за да се гарантира физическа дистанция.

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцени в Борисовата градина, в парка на Военната академия „Г. С. Раковски”, на Женския пазар, в пространството край Западната порта, в парка на НДК и други.

Америка за България

Както всяка година, предстоят редица детски събития и музикални програми на открити локации – на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парка „Заимов”, в Кино „Кабана” – лятна сцена в парка пред НДК до бул. „Фритьоф Нансен”, на площад „Бански”, под купола на Ларгото, пред Народния театър, в градината на църквата „Свети Седмочисленици” и на площад „Славейков”.

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито ще бъдат достъпни в различните райони на София. Множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти, като използват парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в парка „Врана” се провеждат музикални събития.

За двата месеца на извънредно положение са постъпили 17 предложения за реализиране на културни формати на открито – концерти, кинопрожекции, програми за деца.

Ще продължат и изложбите в общинските галерии на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в градинката „Кристал”.

Все още се обсъждат вариантите за автокина в столицата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3