Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отварят Софийската градска галерия, Столичната библиотека и Музея на София

20 сцени на открито ще бъдат предоставени за културни събития

Музеят за история на София отваря на 18 май. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Отварят Софийската градска галерия, Столичната библиотека и Музея на София

Музеят за история на София отваря на 18 май. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Столична градска библиотека с всички нейни филиали отварят врати за посетители от утре, 14 май, при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Достъпни ще бъдат само заемните на библиотеките, но не и читалните. В четвъртък отваря и Зоопаркът.

На 18 май посетители очаква Музеят за история на София, а Столичната градска художествена галерия ще посреща ценители от 19 май.

Столичната община ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска провеждането на събития пред публика, която заема до 30% от максималния обичаен капацитет, за да се гарантира физическа дистанция.

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцени в Борисовата градина, в парка на Военната академия „Г. С. Раковски”, на Женския пазар, в пространството край Западната порта, в парка на НДК и други.

Както всяка година, предстоят редица детски събития и музикални програми на открити локации – на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парка „Заимов”, в Кино „Кабана” – лятна сцена в парка пред НДК до бул. „Фритьоф Нансен”, на площад „Бански”, под купола на Ларгото, пред Народния театър, в градината на църквата „Свети Седмочисленици” и на площад „Славейков”.

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито ще бъдат достъпни в различните райони на София. Множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти, като използват парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в парка „Врана” се провеждат музикални събития.

За двата месеца на извънредно положение са постъпили 17 предложения за реализиране на културни формати на открито – концерти, кинопрожекции, програми за деца.

Ще продължат и изложбите в общинските галерии на открито – на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в градинката „Кристал”.

Все още се обсъждат вариантите за автокина в столицата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90