Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Отвлеченият „Пияница” се появи на търг на „Сотбис” за 1 млн. паунда

Странната история на една скулптура на Банкси, която анонимният художник бил готов да плати да я запалят

„Пияницата“ бе поставен на малък площад на Лондон през 2004 г., без официално разрешение - като почти всички публични работи на Банкси. - Отвлеченият „Пияница” се появи на търг на „Сотбис” за 1 млн. паунда

„Пияницата“ бе поставен на малък площад на Лондон през 2004 г., без официално разрешение - като почти всички публични работи на Банкси.

Британски художник твърди, че открадната от него скулптура на Банкси, струваща 1 милион лири – главната атракция в търг за съвременно изкуство тази седмица – се продава незаконно, съобщава „Гардиън”.

„Пияницата” е подривен намек към „Мислителят” на Роден (на английски пияница и мислител – drinker и thinker – звучат почти еднакво). Едната статуя представя човек, потънал в дълбок размисъл, отпуснал брадичка на ръката си. Скулптурата на Банкси има сходна поза, но мъжът изглежда рухнал в пиянски унес, с пътен конус на главата. Произведението бе поставено на малък площад в Лондон през 2004 г., без официално разрешение – като почти всички публични работи на Банкси.

Художникът Анди Линк, който също работи и под псевдонима „Art Kieda“, „отвлича“ произведението от постамента му, оставя го в двора си, регистрира в полицията „находката си” и се обажда на Банкси за откуп. В отговор художникът му предложил 2 лири, с които да купи малко бензин и да подпали скулптурата. Три години по-късно над двуметровата и доста тежка скулптура изчезва от двора, и този път изглежда наистина е открадната – или поне така съобщава Анди Линк в полицията.

Съвсем наскоро „Пияницата” се появи в каталога за търг на „Сотбис” за съвременно изкуство, насрочен за 19 ноември, с очаквана цена между 750 хил. и 1 млн. лири. Това предизвика Линк да обвини тръжната къща в опит да продаде крадено произведение – той настоява, че е намерил „Пияницата” изоставен на улицата и е регистрирал този факт в полицията, а Банкси не си го е поискал обратно – с което той е станал реалният му собственик и може да го докаже с документи.

От „Сотбис смятат, че произведението не е откраднато, а е прибрано от двора на Линк от Банкси или негови сътрудници

„То изчезна мистериозно от двора на AK47 (друг псевдоним на Линк), като у похитителя остана само пътният конус от главата на „Пияницата”, пише в каталога.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС