Ованес Торосян: Защо Явор Гърдев да не гледа Джорджано?! Любопитство

Голямото изкуство не става на живот и смърт, нито с бой и крясъци, твърди актьорът

„Старая се да не бъда изпълнител, а творец. Иначе ще съм чиновник“, твърди Ованес Торосян. Снимки: Ованес Торосян - Ованес Торосян: Защо Явор Гърдев да не гледа Джорджано?! Любопитство

„Старая се да не бъда изпълнител, а творец. Иначе ще съм чиновник“, твърди Ованес Торосян. Снимки: Ованес Торосян

– На 28 години сте, случва се да играете без пари, но определено сте във възход, последните години са ви много успешни. Как ви тръгна?

– Снимам, откакто влязох в НАТФИЗ. Няма година, в която да не съм имал роля в киното. Според мен ми тръгна от „Източни пиеси“. Това беше стартът.

– Когато се заемете с един образ, влияете ли се от режисьора? Предлагате ли сам решения за ролята?

– Винаги предлагам решения, половината от тях никога не минават. Старая се обаче да не бъда изпълнител, а творец. Иначе ще съм чиновник.

– Не сте ли краен – ако сте изпълнител на решението на един гениален режисьор, не можете да кажете, че сте чиновник?

– Разбира се, ако попадна на Скорсезе, не бих се чувствал като чиновник. Ако работя примерно с Тарантино, ще му се доверя. А когато е Минчо, ще имам някои съмнения…

– Съпротивлявате са на режисурата?

– Винаги. Няма случай, в който да не се съпротивлявам.

– До бой стигате ли при творчески спорове?

– Не, не (смях). Не бива изкуството да става на живот и смърт, нищо хубаво няма да излезе. Трябва да се забавляваме. Колкото повече се забавлява човек, в толкова по-спокойна среда работи. А не на жили и нокти. Не разбирам режисьорите, които викат по време на процес. Актьорът не е малоумен, явно не разбира, не си обяснил хубаво. Ако нещо не се получава, няма смисъл да викаш.

Няма случай, в който да не се съпротивлявам на режисурата.

Няма случай, в който да не се съпротивлявам на режисурата.

– Има ли хора в българския театър и кино, с които не желаете да работите?

– Не, няма такива, всеки е достоен. Има режисьори, с които бих предпочел да не работя, и ако се налага – ще е поради някакви обстоятелства. Смятам, че човек се учи и от грешките си. Провалите не ме плашат, мога да извлека от тях плюсове за себе си.

– Имате семейство – жена, дете. В тяхно име компромиси в професията бихте ли направил?

– Трудно е, не казвам, че е лесно.

– И за щастие Джорджано няма парите, които би могъл да ви плати за клип…

– О, няма ли да ми дадете тези пет милиона? Жалко.

– Каква е вашата програма максимум за пет години напред, да речем?

– Много планове имам. И се надявам да не спра, защото ще се превърна в чиновник. Надявам се това, което правя, да не е едно и също, искам да се развивам. По света има много хора, с които бих искал да работя, а в България – с Александър Морфов и с Теди Москов. Не съм работил с тях и са ми интересни.

– Теди Москов се отказа временно от театъра, а и крещи на репетиции…

– Ще го издържа. Няма съвършени хора.

– Репетирате при Явор Гърдев „Чайка“ за новия сезон. Какъв ще бъде вашият Трепльов?

– Нямам отговор на този въпрос. На премиерата ще се случи нещо уникално. Може би очаквате Трепльов да бъде меланхоличен, но няма да е такъв. Това е от малкото роли, в които съм активен. Обикновено ми дават все безхарактерни образи, от които нищо не зависи, или пък такива, които много искат всичко да зависи от тях, но нищо не се получава.

– Имате ли желание да получите роля в сериал?

– Разбира се, това е друга актьорска задача. Но засега нямам предложения. Трудно да снимаш актьорски сериал, не знаеш какво следва серия след серия. Влизаш в нещо неясно. На думи изглежда прекрасно, но като го видиш по телевизията, може да повърнеш.

– След някои филми в киното – също.

– Да, но киното ходят да го гледат 2 хиляди души, докато със сериалите не е така. Тях ги гледат 2 милиона зрители. В сериала трябва да има много желязна схема, която се задава от сценаристите. А в България като цяло няма добри сценаристи. Трябва да се чете, оттам тръгва всичко.

Предишна страница 1 2 3

ДС