Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Озоновата дупка се смалява

Свила се е с 4 млн. квадратни километра – а според учени атмосферният слой ще се възстанови напълно, макар и бавно

Учени замерват слънчевата радиация в Антарктика през октомври 2015-а, когато озоновата дупка достигна рекорден размер заради вулканична активност. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Озоновата дупка се смалява

Учени замерват слънчевата радиация в Антарктика през октомври 2015-а, когато озоновата дупка достигна рекорден размер заради вулканична активност. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обширната дупка в озоновия слой над Антарктика изглежда се „лекува“, казват учени по проблема, смятан за едно от най-големите световни притеснения за околната среда през 80-те и 90-те години. Изследване на американци и британци показва, че размерът на дупката се е свил със приблизително 4 милиона квадратни километра от 2000 г. насам. Проучването, публикувано в „Сайънс“ и цитирано от „Гардиън“, твърди, че с дългосрочното спиране на използването на хлорофлуоркарбонови химикали озоновият слой се „очаква да се възстанови напълно, макар и много бавно“.

Тези химикали, откривани най-вече в аерозоли и охладителна техника, ще останат в атмосферата повече от 50 години, което значи, че озоновата дупка няма да бъде напълно „излекувана“ преди 2050 или 2060 г.

Протоколът от Монреал, международен договор от 1987 г., ратифициран от всички страни-членки на ООН, успешно доведе до елиминирането на хлорофлуорокарбони в производството.

Споразумението дойде заради страхове, че разрушаването на озоновия слой може да причини сериозни вреди върху здравето на хората и околната среда на планетата – тъй като без него ултравиолетовите лъчи ще достигат земната повърхност без препятствие. Според ООН около 2 милиона случая на рак на кожата на година са избегнати, благодарение на спирането на фреоните от употреба.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Озоновата дупка се отвори над Антарктика заради големия брой облаци, формиращи се над най-студения континент на Земята. Тази облачност спомага хлорофлуорокарбоните да си проправят път към озоновия слой и методично да го унищожават. Дупката достига най-големи нива по време на пролетта в южното полукълбо.

Вулканичната активност също може да стимулира по-голямо разрушаване на озоновия слой, както учени установиха миналата година. През октомври според тях се бе отворила най-голямата досега озонова дупка – над 20 милиона квадратни километра. Това обаче се смята за краткотрайно явление – то бе предизвикано от изригването на вулкан в Чили.

„Когато вулканите се съберат с химикали, направени от човека, това е отровен микс, а Антарктика е особено уязвима“, коментира Сюзан Соломон от Масачузетския технологичен институт.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах