VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Озверяваме

Снимка: Диляна Флорентин/сп. „Дива“ - Озверяваме

Снимка: Диляна Флорентин/сп. „Дива“

За този ден и половина във Фейсбук много гняв, чернилка, озлобление, лошотия, агресия и грозота видях. Забравили сме да общуваме, изнервили сме се до нетърпимост, изгубили сме елементарното си възпитание и добър вкус, нападаме се по недопустим начин – персонално, яростно и необуздано. Зловещо е!

Естествени единомишленици, приятели, хора с еднакви разбирания за добро и зло, свестни, почтени и добри същества тук озверяваме и се превръщаме във всичко, което ненавиждаме. Езикът, тонът, цялото изразяване е добило такива чудовищни измерения, такава нетърпимост и агресия блика от всяка дума, такова неуважение и отказ от разбиране на чуждото мнение, такава осъдителност и хвърляне на камъни, многознание и самочувствие за „последна инстанция“…

Усетих го и аз! Прочетох няколко неща, вбесих се, припомних си отдавна забравени, отминали обиди, реших, че знам и разбирам по-добре от всички, изказах се, продължих да чета, изпокарах се със сума народ, чернилката ме засмука и в един момент се сепнах. Не само защото я усетих физически. Но душата ми притъмня. За няколко часа в нашите маргинализирани, политически фейсбукски терзания…

Това място е отрова! То е всичко, което не би трябвало да бъде! Извинявам се!

Америка за България

Извинявам се на всички, които общо или лично атакувах!

Бях насъбрала на „Да, България“, на Христо [Иванов] персонално, на бая народ сред тях, които намирам за отблъскващи, вместо привличащи, оказа се, че още не съм им простила за разцеплението и провала на парламентарните избори през 2017 г. и си тая към тях този гняв, чакало си е да излезе и ето го, на! Съжалявам! Съжалявам заради себе си, не толкова заради тях, те може и да не са разбрали! Виждам, че се опитват да правят неща и се сърдя, че не всичко става, както трябва! Е, ама те поне правят нещо! А аз? А всички, които само даваме акъли? Ние какво правим?

Или трябва да се направи общо усилие и да се промени, да се потърси тук някакъв начин за преодоляване, помъдряване, превъзмогване на низшите ни тласъци, които ни блъскат към тази само-братоубийствена агресия, ако има смисъл и някаква общност си струва изобщо да продължи да съществува и общува тук, или да се избяга със сто километра в час без обръщане назад и всеки да се спасява поединично.

Но така, по този начин не може да стане!

Моля ви, хора! Огледайте се. Животът не е безкраен. Приятелите не са безбройни, нито са безсмъртни. Малко повече смирение и доброта, малко повече съчувствие, поставяне на мястото на другия, малко повече уважение, обич и вяра!


Текстът е от профила на оперната певица във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg