POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

П.Е.Н.-център се обяви срещу натиска над журналисти

Големи български писатели и литературоведи призовават прокуратурата да спре тормоза над разследващи журналисти от „Капитал”

Снимкa: УМБAЛ „Св. Мaринa“ - Вaрнa - П.Е.Н.-център се обяви срещу натиска над журналисти

Снимкa: УМБAЛ „Св. Мaринa“ - Вaрнa

„Практиката да се налага негласна цензура, внушавайки страх у журналистите, не е случаен факт, а метастаза на отживели похвати от миналото“, се казва в Декларация на българския П.Е.Н.-център, подписана от големи български писатели като Здравка Евтимова, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Алек Попов, Бойко Ламбовски и много други.

Поводът е натискът, оказан от Варненска прокуратура, върху разследващите журналисти Десислава Николова и Алексей Лазаров.

Публикуваме целия текст на декларацията, изпратена ни от българския П.Е.Н.- център.

Декларация на писатели от българския П.Е.Н.- център

Ние, писатели от Българският П.Е.Н.-център, считаме за недопустим натиска върху разследващите журналисти Десислава Николова и главния ѝ редактор Алексей Лазаров, извършен от варненската прокуратура.

Статия във в. „Капитал“ от 14.12.2022 разкрива мащабна злоупотреба – как се източва Националната здравноосигурителна каса чрез завишени цени на лекарства, а изводите са базирани върху публичен източник. Данните са от проучване-анализ на бившия председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарства – Илко Гетов. Изводите от публикацията са, че цените на лекарствата са изкуствено завишени и са няколко пъти по-високи от средната им стойност в страните от ЕС.

Парадоксално, вместо Варненската прокуратура да разследва лекарствената далавера, столичната СДВР призовава на разпит журналистите, за да изяснява източника на информация и механизма за проверка на фактите в изданието. Мотивът за разпита е абсурден: директорката на разследваната болница „Св. Марина“ се почувствала „оклеветена“. И – вместо срещу нея, варненската прокуратура завежда преписка срещу журналистите, за да ги сплаши, като иска обяснение защо фактите стават публично достояние!

Ние, членовете на П.Е.Н.-центъра, се присъединяваме към реакцията на Международния институт за пресата, който цитира оценката на Алексей Лазаров като „недопустима форма на натиск“ върху разследващата журналистика у нас. Още повече, че това не е изолиран случай.

Цитираният казус далеч не е единствен – нека припомним и случая с журналиста от в. „Сега“ Мартин Георгиев, който се опита да провери имуществото на един от гардовете на Ахмед Доган преди две години. Друг подобен прецедент беше, когато пратиха полиция в Съюза на българските журналисти да проверява журналистическото общо събрание – поводът беше декларацията срещу медийния закон на Делян Пеевски, който накърнява правата на българските журналисти.

Считаме, че практиката да се налага негласна цензура, внушавайки страх у журналистите, не е случаен факт, а метастаза на отживели похвати от миналото. С подобно мислене парламентът отхвърли ключов закон – този за защита на хората, които подават сигнали за нарушения, включително и корупция, приет с решение №709 на Министерския съвет от 29.09.2022 г., и който беше в изпълнение на Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС.

Затова ние, писателите, опазвайки демократичните традиции на българския П.Е.Н.- център и неговата кауза за защита на свободата на словото, призоваваме институциите на реда и закона да се обърнат с лице към причините за негативните явления у нас. Хората имат правото да бъдат информирани как се спазват законите и за какво се харчат парите им. Унищожим ли свободата на словото, демокрацията пада в жертва.

Подписали:

Аксиния Михайлова, Алек Попов, Александър Гочев, Амелия Личева, Ахмед Емин Атасой, Бойко Ламбовски, Весислава Савова, Владимир Шумелов, Георги Господинов, Георги Константинов, Георги Цанков, Димитър Стоилов, Елисавета Шапкарева, Здравка Евтимова, Председател на ПЕН България, Иван Христов, Йорданка Белева, Кирил Топалов, Кристин Димитрова, Лъчезар Лозанов, Людмил Димитров, Маргарит Жеков, Митко Новков, Невена Борисова, Николай Табаков, Петър Чухов, Роман Кисьов, Румен Шомов, Силвия Чолева, Станчо Пенчев, Хайри Хамдан, Цветанка Еленкова.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg