Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пабло Неруда за малко да се размине с Нобела заради одите му в чест на Сталин

Комунистическите убеждения на поета почти разубеждават председателя на Нобеловия комитет

Пабло Неруда през 1963 г. Снимка: Уикипедия - Пабло Неруда за малко да се размине с Нобела заради одите му в чест на Сталин

Пабло Неруда през 1963 г. Снимка: Уикипедия

„Комунистическите наклонности“ на Пабло Неруда едва не го лишават от Нобеловата награда през 1971 г., става ясно от разсекретените документи на Шведската академия в Стокхолм. Списъкът с номинираните и мненията на членовете на комитета по традиция се пазят в тайна в продължение на 50 години, отбелязва „Гардиън“.

Преди точно половин век чилийският поет е признат с Нобел за литература за „поезията, която успява да вдъхне живот на съдбата и мечтите на един континент“, но някои членове на Шведската академия се колебаят. За особено притеснителни те намират одите на Неруда, посветени на Сталин, и неизбежно се появява въпросът как тези произведения се вписват в наследството на Алфред Нобел. И докато председателят на комитета Андерс Йостерлинг лобира за Неруда заради „естествената сила и динамичната виталност“ на поезията му, той все пак изтъква съмненията си дали „все по-доминантните комунистически наклонности в поезията му са съвместими с целта на Нобеловата награда“.

Освен с романтичните си стихове, Неруда е познат като поддръжник на лявата политическа идея и дипломат. Приятел е на президента на Чили Салвадор Алиенде. Само дни след военния преврат в страната от 1973 г., поетът издъхва.

„Начинът на мислене на един писател или поет – независимо дали е марксист, синдикалист, анархист или нещо друго, е негово право – пише Йостерлинг през 1963 г. – Но Неруда е напълно зависим политически, включително и заради одите си в чест на Сталин и други чисто пропагандни прояви. В този смисъл аз имам някои резерви относно кандидатурата му, но не я отхвърлям напълно.“

Мнението му не се променя до 1971 г., отбелязва шведският „Svenska Dagbladet“.

Йостерлинг се е изказвал още против Езра Паунд заради „пропагандирането на идеи, чийто характер открито противоречи на духа на Нобеловата награда“. Самюъл Бекет председателят на журито изключва като лауреат заради нихилистичните му наклонности. Останалите членове на комисията очевидно успяват да го убедят, тъй като Бекет течели наградата през 1969 г., а Неруда – през 1971 г.

От разсекретените документи става ясно, че конкуренция на Неруда през 1971 г. са били Хорхе Луис Борхес, Тенеси Уилямс, Сол Белоу, Филип Ларкин, Андре Моро, Владимир Набоков и др. Само едно от предложенията е за жена – естонската поетеса Мари Ундер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах