СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Падането на Константинопол в турски документален сериал (видео)

Създадена за „Нетфликс“, продукцията тръгна и по „Viasat History“

Султан Мехмед II в кадър от „Възходът на империите: Османската империя“. Снимка: „Нетфликс“ - Падането на Константинопол в турски документален сериал (видео)

Султан Мехмед II в кадър от „Възходът на империите: Османската империя“. Снимка: „Нетфликс“

Възходът на един султан от 19-годишен управник до историческа фигура, надвила непревземаемия Константинопол, е в основата на сериала „Възходът на империите: Османската империя“. Документалната драма с премиера в „Нетфликс“ от 2020 г. е турска продукция, която през февруари ще бъде излъчена по „Viasat History“. Първият от шест епизода бе показан на 15 февруари, в следващите делнични вечери от 22,55 ч. могат да се гледат и останалите серии.

В центъра на документалния сериал е Мехмед II, възкачил се на трона на младата Османската империя, когато е на 19 години. Мечтата му е да създаде империя, която се простира от единия до другия край на света, а първата му крачка към осъществяването ѝ е да покори Константинопол. За тази цел той събира армия от 80 хил. души, създава нов флот и възлага на унгарския строител на оръдия Орбан да създаде артилерия. Орбан първо предлага услугите си на Константинопол, но император Константин XI отхвърля офертата му.

За османците Орбан създава оръдие, наречено „Базиликата“, най-голямото, което светът е виждал до момента – с дължина 27 фута (над 8 метра) и диаметър почти 3 фута (метър). Обсадата на Константинопол започва на 6 април 1453 г., но колкото и османците да обстрелват стените, камъкът устоява. Многобройната армия на Мехмед превъзхожда значително по численост отбраняващите се византийци (10 към 1), но въпреки това папата изпраща подкрепления по море. Макар и Константинопол да е защитаван едва от 7 хил. души, обсадата е дълга и кървава, отнема седмици и много сражения по вода и суша.

Армията на султана е допълнително отслабена от външни и вътрешни врагове, заплашващи стабилността на собствената му империя. Войниците губят вяра в начинанието и Мехмед тъкмо започва да мисли за оттегляне, когато една нощ на небето се появява т. нар. „кървава луна”. Константинополци разчитат в нея лоша поличба, но за османците явлението има противоположно значение. Обзет от нова надежда, Мехмед напада укрепленията още веднъж, този път изпращайки начело на битките армията си от еничари.

Константинопол пада на 29 май 1453 г. и султан Мехмед слага край на една 1100-годишна легенда, че градът е непробиваем. Това е едва първата стъпка по пътя на завоеванията му, оказали дълготрайно влияние върху историята на Европа и Близкия Изток. Документалната драма разказва не само за една историческа битка, но и за първите години на османските завоевания.

С впечатляващите си батални сцени, актьорска игра във възстановките на епохата и автентични декори и костюми, историята за възхода на един млад султан и младата му империя е разказана с гласа на актьора Чарлз Данс, познат на публиката с ролята си на Тивин Ланистър в „Игра на тронове“. Възстановките на битките са придружени от коментар на историци за епохата и обсадата на Константинопол.

„Възходът на империите: Османската империя“ ще се излъчва по „Viasat History“ от 15 до 22 февруари от 22,55 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Bookshop 728×90