Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Падишахът Светлин ли реши Чапа да прави паметник на Алеко?

Това се пита скулпторът Неделчо Костадинов, автор на отпадналия проект

 - Падишахът Светлин ли реши Чапа да прави паметник на Алеко?

Светлин Русев – падишахът на България в изобразителното изкуство, и зам.-кметът на София Тодор Чобанов ли решиха кой да прави паметника на Алеко Константинов и Бай Ганьо? Това се пита скулпторът Неделчо Костадинов. Авторът на отпадналия от състезанието проект твърди, че няма никаква яснота около резултатите от конкурса и е изпратил възражение до Столична община.

Два проекта се състезаваха за възможността да изваят писателя и неговия герой за пешеходната зона на бул. „Витоша“. В колектив „Круша” влизат скулпторът Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов, които предложиха да изобразят Алеко седнал на кафе край маса, а до него Бай Ганьо му подава круша. В колектив „Алеко“ са скулпторът Неделчо Костадинов и архитект Светла Дянкова. Те си представят Алеко край маса, а героят му прав до него. Комисия на Столична община обяви за победител екип „Круша“.

За реализацията на скулптурната композиция кметството ще даде 80 000 лв., в тази сума влиза и наградата от 2000 лв. за Чапкънов. Утешителна премия от 1500 лв. ще получи Неделчо Костадинов.

Отпадналият проект на Неделчо Костадинов

Отпадналият проект на Неделчо Костадинов

Във възражение, пратено в Общината, Костадинов и Дянкова се възмущават от промяната на условията, посочени предварително от възложителя. Според заданието двете фигури трябва да бъдат поставени в края на пешеходната зона на булеварда, в близост до подлеза за метрото. По свое усмотрение обаче Чапкънов е променил мястото за паметника и го е поставил в средата на улицата.

„Така, ако се случи инцидент, на булеварда не може да влезе нито пожарна, нито линейка“, обяснява Костадинов.

Двамата с Дянкова се противопоставят и срещу промяната в концепцията на спечелилия проект. Според първоначалната идея на Чапкънов, Бай Ганьо подава круша на Алеко. Сега обаче, когато е спечелил шанса да реализира композицията, крушата вече е изчезнала, а писателят и героят му се здрависват.

„Георги Чапкънов, който ме е готвил за кандидат-студентските изпити в Художествената академия, заслужава да прави паметници, но това вече е малко прекалено! Щом Общината иска той да прави този паметник, нека да го обявят, а не да правят конкурси с предрешен резултат“, заяви пред „Площад Славейков“ Костадинов.

Скулпторът се чуди каква е причината за присъствието на Светлин Русев на конкурса: „Уж конкурсът щеше да бъде таен, после се оказа явен. Изведнъж в общината пристигна Светлин и започна да хвали Чапа, защото са си приятелчета… Не знам като какъв дойде, не е известно да е бил в журито. От Общината не ни казаха кои са членовете на журито, а би трябвало, щом конкурсът в крайна сметка е станал явен“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах