VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Падна (снимки)

Днес Седмокрилата социалистическа фантазия се спомина. Радостта от нейния край бе искрена за мнозина, искрена бе и тъгата на други - дори без да са поклонници на людмилието

До 10 август ще бъде изнесен и последният камък от паметника пред НДК, а мястото му ще се превърне в градина. Снимки: Емил Георгиев - Падна (снимки)

До 10 август ще бъде изнесен и последният камък от паметника пред НДК, а мястото му ще се превърне в градина. Снимки: Емил Георгиев

Паметникът „1300 години България“ вече е в историята. Двадесет и пет дни след началото на демонтажа от монумента остана само куп натрошен бетон и изкривена арматура. Тази грамада, сюблимирала чувствата на софиянци в крилати имена, бе намразена не толкова по политически, колкото по естетически съображения. Изоставена от всички, тя започна да се разпада почти веднага след появата си и не се намери никой, който да направи нещо за оцеляването й. И днес радостта от нейния край за мнозина бе искрена, искрена бе и тъгата на други – дори без да са поклонници на людмилието.

Паметникът, вдигнат уж в прослава на българската история, не можа да заблуди никого, защото всъщност бе апотеоз на социалистическото минало, настояще и бъдеще. Забодено на най-лично място в софийския пейзаж, творението бе родено от фантазията на своя автор Валентин Старчев – архиви от онова време сочат, че т.нар. архитектурно-художествен синтез следва буквално идеите на една червена принцеса.

36 години след приземяването й в центъра на София, днес Седмокрилата социалистическа фантазия си отиде и физически. Но тя отдавна се бе разделила и с водещата си пропагандна роля. А друг художествен образ тя никога не е имала.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg