Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Падна (снимки)

Днес Седмокрилата социалистическа фантазия се спомина. Радостта от нейния край бе искрена за мнозина, искрена бе и тъгата на други - дори без да са поклонници на людмилието

До 10 август ще бъде изнесен и последният камък от паметника пред НДК, а мястото му ще се превърне в градина. Снимки: Емил Георгиев - Падна (снимки)

До 10 август ще бъде изнесен и последният камък от паметника пред НДК, а мястото му ще се превърне в градина. Снимки: Емил Георгиев

Паметникът „1300 години България“ вече е в историята. Двадесет и пет дни след началото на демонтажа от монумента остана само куп натрошен бетон и изкривена арматура. Тази грамада, сюблимирала чувствата на софиянци в крилати имена, бе намразена не толкова по политически, колкото по естетически съображения. Изоставена от всички, тя започна да се разпада почти веднага след появата си и не се намери никой, който да направи нещо за оцеляването й. И днес радостта от нейния край за мнозина бе искрена, искрена бе и тъгата на други – дори без да са поклонници на людмилието.

Паметникът, вдигнат уж в прослава на българската история, не можа да заблуди никого, защото всъщност бе апотеоз на социалистическото минало, настояще и бъдеще. Забодено на най-лично място в софийския пейзаж, творението бе родено от фантазията на своя автор Валентин Старчев – архиви от онова време сочат, че т.нар. архитектурно-художествен синтез следва буквално идеите на една червена принцеса.

36 години след приземяването й в центъра на София, днес Седмокрилата социалистическа фантазия си отиде и физически. Но тя отдавна се бе разделила и с водещата си пропагандна роля. А друг художествен образ тя никога не е имала.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3