Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Паисий Хилендарски“ за един патриарх, Васил Казанджиев

Аз много рано осъзнах важната истина, че класическата музика е мощен фактор за възпитание, за духовно и нравствено извисяване на хората, че тя ги прави по-благородни и добри, заяви композиторът

Васил Казанджиев получи днес държавната награда „Свети Паисий Хилендарски“ за 2015 г.  - „Паисий Хилендарски“ за един патриарх, Васил Казанджиев

Васил Казанджиев получи днес държавната награда „Свети Паисий Хилендарски“ за 2015 г.

Композиторите на симфонична музика навремето бяха като влъхви в обществото ни, а днес са такава рядкост, чак не ти се вярва, че някои от най-знаменитите имена са наши съвременници. Такъв е Васил Казанджиев, който получи днес държавната награда „Свети Паисий Хилендарски“ за 2015 г. Отличието му бе връчено от премиера Бойко Борисов за изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Васил Казанджиев благодари и сподели, че е силно развълнуван от тази награда, която приема като признание за цялостната му творческа дейност като музикант.

„Това е призвание от първия момент – заяви на церемонията в Министерски съвет академик Казанджиев. – От малко дете се занимавам с музика и до ден-днешен това е единствената професия, която съм способен да работя. Музиката е смисълът на живота ми.

Аз много рано осъзнах важната истина, че класическата музика е мощен фактор за възпитание, за духовно и нравствено извисяване на хората, че тя ги прави по-благородни, по-добри, по-радостни и там хвърлих всички усилия и всички възможности, които имам.

V_Kazan

Държавното отличие бе връчено на акад. Казанджиев от премиера Бойко Борисов.

Тази награда до известна степен подсили моето убеждение, че съм бил на прав път, когато изпълнявах мисията си като музикант в нашата национална култура.”

Композиторът разкри, че хората, които са му помагали през годините, не са много – повече били онези, които са му пречели. Но пък са го подкрепяли някои от най-значимите фигури в българската музика – Панчо Владигеров, Константин Илиев и Добрин Петков.

V_Kazan2

Хората, които са ми помагали през годините, не са много – повече бяха онези, които са ми пречели, разкри на церемонията Васил Казанджиев. На снимката – композиторът заедно с премиера Бойко Борисов и зам.-министъра на културата Боил Банов.

Композиторът, диригент и педагог е определен за носител на държавната награда „Свети Паисий Хилендарски” от жури с председател акад. Стефан Воденичаров и членове проф. Любомир Халачев, проф. Светослав Кокалов, проф. Боряна Христова, проф. Красимир Петров, проф. Маргарита Ваклинова и проф. Пламен Джуров.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90