Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Паисий и на изпита за влизане в СУ

Съпоставка на цитати от Иван Вазов и Никола Вапцаров е едната от темите за вход в Алма Матер

„От днеска нататък българският род история има и става народ!“ – този цитат от „Паисий“ на Иван Вазов ще сравняват с Вапцаров кандидат-студентите. - Паисий и на изпита за влизане в СУ

„От днеска нататък българският род история има и става народ!“ – този цитат от „Паисий“ на Иван Вазов ще сравняват с Вапцаров кандидат-студентите.

Темата за Паисий Хилендарски, станала особено актуална в последните седмици покрай пресилена медийна и обществена истерия, че „История славянобългарска“ ще отпадне от учебната програма, се оказа и на кандидатстудентския изпит по български език и литература за влизане в Софийския университет.

Единият вариант пред пишещите е съпоставка между цитати от Иван Вазов и Никола Вапцаров – и то от естество, което би било доста подходящо и за изпит по журналистика. От патриарха на българската литература той е от „Паисий“:

„От днеска нататък българският род история има и става народ!“

Цитатът от Вапцаров е от стихотворението „История“:

„Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?”

Вижте още: РОБИНЗОН КРУЗО СРЕЩУ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ?

Другият вариант пред кандидат-студентите е „Тегло и забрава в разказите на Елин Пелин“.

Наскоро намерения на Министерството на образованието да премести изучаването на „История славянобългарска“ в по-късен клас – за по-доброто ѝ осмисляне от учащите, доведе до медийна и обществена истерия. В крайна сметка властта взе решение Паисий не просто да остане в 6-и клас, както преди, но и да се разглежда още три пъти до завършване на гимназия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах