Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Пак арестуват жени за „неправилно облекло“ в Иран

„Полицията на нравите“ патрулира по настояване на консервативни граждани

Много жени в Иран след протестите изцяло спряха да носят хиджаб. Това е най-сериозното противопоставяне на религиозната власт от 1979 г. насам. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пак арестуват жени за „неправилно облекло“ в Иран

Много жени в Иран след протестите изцяло спряха да носят хиджаб. Това е най-сериозното противопоставяне на религиозната власт от 1979 г. насам. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Религиозната „полиция на нравите“ отново патрулира по улиците на Иран, разказва Би Би Си. Полицаите наблюдават дали жените спазват ислямския начин на обличане и носят хиджаб.

Патрулирането се възобновява само 10месеца, след като младата жена Махса Амини загина от побой в ръцете на нравствената полиция, арестувана заради „неправилна“ забрадка. Смъртта ѝ предизвика масови протести в страната, след което полицията на нравите временно беше спряна.

От септември 2022 г. Иран преживя един от най-продължителните периоди на граждански протести в своята история. Правителството ги потуши с невиждана жестокост – повече от 500 протестиращи бяха убити, сред които 70 непълнолетни. Арестуваните надхвърлят 20 хиляди. Официалната версия на иранското правителство е, че безредиците са били провокирани от чуждестранни разузнавания.

След окончателното потушаване на вълненията привържениците на строгата ислямска политика поискаха връщане на „полицията на нравите“, защото много жени след протестите изцяло спряха да носят хиджаб. Това всъщност е най-сериозното противопоставяне на религиозната власт в Иран от 1979 г. насам.

Според иранското законодателство, изградено върху ортодоксалната интерпретация на шариата, жените са длъжни да покриват косите си с хиджаб и да носят дълга дреха, която скрива фигурата им. „Полицията на нравите“, наричана още „Наказателен патрул“, има задачата да следи спазването на тези правила и да арестува всеки, който изглежда „неправилно“ облечен.

В Иран има много консервативно настроени жители, които не одобряват исканията за освобождаване от религиозните правила. По-рано тази година в интернет бе разпространено видео, в което се вижда как мъж излива кисело мляко върху непокритите глави на жени на опашка в магазин. Арестувани са били жените, а не техният нападател.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg