Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Палат превърнат в най-голямата книжарница в Букурещ

Сградата - една от най-красивите в Румъния, ремонтирана е за над 1 млн. евро

Едва преди няколко години единственият наследник на фамилията Крисовелони успява да си върне собствеността върху архитектурното бижу. - Палат превърнат в най-голямата книжарница в Букурещ

Едва преди няколко години единственият наследник на фамилията Крисовелони успява да си върне собствеността върху архитектурното бижу.

Най-голямата книжарница в Румъния отвори врати преди дни в Букурещ. Огромна опашка се изви пред Carousel на откриването и макар сградата да е огромна, мнозина сигурно са останали отвън.

Дворецът Крисовелони е една от най-красивите сгради в Букурещ. Намира се в старата част на града, където много исторически и архитектурни паметници са се превърнали в художествени галерии, театри и концертни зали. Принадлежала е на прочута банкерска фамилия, конфискувана от комунистите, когато завземат властта в Румъния. Палатът е построен през 1860 г., простира се на 6 етажа. В него навремето са били разположени административни офиси. След финансовата криза през 30-те години, сградата е превърната в базар, а впоследствие става супермаркет.

Преди няколко години единственият наследник на фамилията успява да си върне собствеността върху архитектурното бижу. Получил много предложения за сградата, Жан Крисовелони е пожелал сградата да се превърне в арт средище.

Разходите за възстановяването на палата били огромни – надхвърлили са 1 млн. евро, а месечният наем е 17 хил. евро.

Книжарницата предлага каталог от 10 хил. книги, 5000 музикални албума, разполага с художествена галерия и бистро.

Вижте кадри от откриването:

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11a

12

13

14

15

16

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90