Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Палестинци подпалиха гробницата на Йосиф, твърди Израел

Нападението се случва седмица преди началото на Пасха

Снимки, публикувани от израелските власти, показват щети по каменния похлупак на гробницата,  в която се смята, че почиват мощите на Йосиф. Снимка: Министерство на външните работи на Израел - Палестинци подпалиха гробницата на Йосиф, твърди Израел

Снимки, публикувани от израелските власти, показват щети по каменния похлупак на гробницата, в която се смята, че почиват мощите на Йосиф. Снимка: Министерство на външните работи на Израел

Гробницата, в която се твърди, че е погребан Йосиф, е била опожарена от палестинци, твърдят израелските власти. В Наблус, на Западния бряг на река Йордан в Палестинската автономия, е прието, че лежат мощите на Йосиф – библейска личност, който според Стария Завет имал 11 братя, опитали да го убият, но той отвърнал на злобата им с любов.

Новината идва в нов подем на конфликта между Палестина и Израел, отбелязва Би Би Си. В няколко терористични атаки в Израел от последните дни загинаха десетки души и за пореден път бе нагнетено напрежението между двете страни. Израел нарекоха поругаването на гробницата „убийствена лудост“ и обещаха решителен отговор на атаките.

Гробницата е била вандализирана вечерта на 9 април, твърди Израел. Видео, публикувано в социалните мрежи, показва група палестинци в залата с мощите на Йосиф, докато рушат помещението. По-късно публикувани снимки от израелското правителство показват значителни щети по каменния похлупак на гробницата, твърди се, че в съседните зали са били запалени пожари.

Нарушителите са били задържани от палестинските служби за сигурност, съобщава израелският сайт „Hayom“. Нападението над гробницата на Йосиф идва дни преди началото на Пасха на 15 април – дата, която отбелязва изселването на евреите от Египет. Мястото е свято и за мюсюлманите, които смятат, че там е погребан Юсуф, ислямски духовник от XVIII век.; то е било атакувано и преди – през 2015-а и през 2000 г.

Понастоящем Наблус се намира под контрола на Палестина и еврейските поклонници се допускат до гробницата само с разрешително от Израелските отбранителни сили.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90