Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Палмира продължава да пада

Джихадистите от Ислямска държава са унищожили част от римския амфитеатър в града, където миналата пролет дирижира Валери Гергиев

Скоро след като Палмира бе освободена от Ислямска държава миналата година, в амфитеатъра бе изнесен симфоничен концерт. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Палмира продължава да пада

Скоро след като Палмира бе освободена от Ислямска държава миналата година, в амфитеатъра бе изнесен симфоничен концерт. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бойци на т. нар. Ислямска държава са разрушили част от римския амфитеатър в древния град Палмира, съобщават официалните власти в Сирия, цитирани от Би Би Си. Разрушена е била фасадата на сградата от II век, както и група от порти с по четири колони – т.нар. тетрапилони. През декември миналата година джихадистите отново влязоха в археологическия обект, девет месеца след като изгубиха контрола над него.

Палмира е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и бе сред големите туристически дестинации в Сирия преди страната да влезе в гражданска война. През май 2015-а в града нахлуха бойците на Ислямска държава, след като вече бяха разрушили редица антични обекти в Сирия и Ирак.

До март м.г., когато древните руини бяха под властта на джихадистите, бяха сринати до земята редица безценни културни паметници – като храмовете на Баал-Шамин и Бел, и двата на по две хилядолетия, както и Триумфалната арка.

Все пак, въпреки унищожението на тези забележителни исторически монументи, по-голямата част от обектите бяха останали неувредени, стана ясно през март, когато сирийското правителство си върна контрола над града. Един от тях беше прочутият амфитеатър от римско време. През месец май там звуча и симфонична музика – за специален концерт под диригентството на световноизвестния Валери Гергиев.

Вижте още: ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯ КОНЦЕРТ ОТ СЪРЦЕТО НА ПАЛМИРА (ВИДЕО)

През лятото беше екзекутиран 82-годишният археолог Халед Асаад, прекарал близо половин век в разкопки в Палмира. Той бе обезглавен, а тялото му – окачено на една от колоните на централния площад в античния град. Причината за убийството му била, че отказал да съдейства на ислямистите в търсенето на скрити съкровища.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС