Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Палмово масло в древна амфора край Созопол

Рядка находка е открита от леководолаз

Край българския бряг от началото на 60-те години на ХХ, когато започва бурното развитие на подводния спорт, водолази са намерили хиляди амфори. Но почти никога със запазено съдържание. Снимки: НИМ - Палмово масло в древна амфора край Созопол

Край българския бряг от началото на 60-те години на ХХ, когато започва бурното развитие на подводния спорт, водолази са намерили хиляди амфори. Но почти никога със запазено съдържание. Снимки: НИМ

Късноантична амфора от V-VI век, пълна с палмово масло, е открита от леководолаз край Созопол. Находката е изключително ценна, тъй като рядко се откриват подобни съдове със съхранен товар, съобщават от Националния исторически музей.

Край българския бряг от началото на 60-те години на ХХ, когато започва бурното развитие на подводния спорт, водолази са намерили хиляди амфори. Една-единствена от тях обаче е била пълна – със солен паламуд. Тя е била открита от американския изследовател Робърт Балард преди малко повече от десет години.

Амфорите са универсалният корабен амбалаж през Античността и Средновековието. Нареждани по определен начин, те са запълвали плътно корабния трюм, като така се е използвал всеки кубически сантиметър на неголемите помещения, а товарът е ставал плътна маса, която не е позволявала разместване при вълнение на морето.

Устни сведения на созополски рибари гласят, че при тралене на калкан са вадили десетки амфори с палмово масло.

Устни сведения на созополски рибари гласят, че при тралене на калкан са вадили десетки амфори с палмово масло.

В амфорите са пренасяли жито, вино, зехтин, риба, смоли, масло, дори фурми и пирони.

Науката засега няма отговор за какво древните жители на земите ни са използвали наливното палмово масло. Устни сведения на созополски рибари гласят, че при тралене на калкан са вадили десетки амфори с палмово масло, пише още Божидар Димитров в съобщението от НИМ. Те са ги носили във фабрика за сапун в Бургас, там им го купували или им давали равностойността в калъпчета сапун.

Но дали древните траки са влагали, както в някои днешни мандри, палмово масло в сиренето? Или са го използвали за направа на сапун?

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах