Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пълно „Потапяне“ в присъствието на Вим Вендерс

Прочутият режисьор гостува на „София филм фест“

„София филм фест“ ще покаже някои от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пълно „Потапяне“ в присъствието на Вим Вендерс

„София филм фест“ ще покаже някои от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почти 10 години след гостуването си в България, Вим Вендерс пристига отново – за мастерклас и за да представи най-новия си филм „Потапяне“. Гостуването на режисьора е по покана на „София филм фест“, който ще се проведе между 7 и 29 март.

„Потапяне“ е създаден по едноименния роман на Дж. М. Леджър. В този филм за любовта и за смисъла на живота се срещат персонажите на Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри оттам, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за пълно потапяне. Тя е учен и е обсебена от живота в големите морски дълбини. Камерата ни връща във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно и се влюбват…

„София филм фест“ ще покаже и някои от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс: „Париж, щата Тексас”, „Пина“, „Катедрали на културата”, „Всичко ще бъде наред” и „Солта на земята“.

У нас ще бъде показана и дигитално възстановената версия на „Криле на желанието”, с оригиналното заглавие „Небето над Берлин” („Der Himmel über Berlin”). Филмът предлага на зрителя полет над Берлин между вълшебството и реалността и носи на Вендерс наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан през 1987-а.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg