Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пълно преобразяване на Владайска река в културно пространство

„Реките на София“ цели да покаже, че Владайска и Перловска са повече от „градски канали“

Вече е създаден достъп до коритото на Владайска река до Лъвов мост, но стълбището ще бъде отключено на 19 септември заради прогноза за лошо време. Илюстрация: Колективът - Пълно преобразяване на Владайска река в културно пространство

Вече е създаден достъп до коритото на Владайска река до Лъвов мост, но стълбището ще бъде отключено на 19 септември заради прогноза за лошо време. Илюстрация: Колективът

Владайска река в района на Лъвов мост, често пъти разглеждана като канал или в най-добрия случай незначително поточе, ще се превърне в място за отдих, забавление, спорт и култура. Между 19 и 26 септември фестивалът „Реките на София“ ще осигури достъп до коритото на реката и ще предложи атрактивна програма с различни активности за малки и големи.

Началото бе планирано за 17 септември, Денят на София, когато на обичайното запустяло място посетителите трябваше да открият озеленяване, мостове, сянка, барове, сцена и украса. Поради прогнозите за лошо време и нови валежи обаче, организаторите изместиха началото за 19 септември, неделя.

В програмата участват множество местни музиканти, артисти и културни и обществени организации. В дните на фестивала предстоят огнено шоу, куклен театър, открити уроци по йога и танци, изложба на съвременно изкуство, лекции и работилници. Събитията и културната програма ще бъдат съобразени с всички влезли в сила противоепидемични мерки.

Програмата на 25 септември включва гостуване на журналиста Димитър Кенаров, който ще участва в литературно четене, част от уъркшопа „Как да пишем за природата“ на Фондация „Елизабет Костова“. На 26 септември, последния ден от инициативата, посетителите може да наблюдават огъня в движение със специален танцов спектакъл. Пълната програма може да следите на Фейсбук страницата на събитието.

Инициативата беше стартирана през 2020 г. от организацията „Колективът” с цел да трансформира и социализира софийските реки. От тогава идеята набра сила и се разпространи и в други български градове, обединявайки около себе си граждани, организации, бизнес и институции.

„Коритата на Перловска и Владайска от десетилетия са сред най-пренебрегнатите и недостъпни места в центъра на столицата – коментира Мартин Янков, основател на „Колективът”. – Въпреки това те имат потенциал да се развиват като жизнени обществени пространства, позволявайки на столичани да общуват с природата в града. Развитието на проекта за последната година доказва, че чрез архитектурен дизайн и тактически намеси, може лесно да се променя нагласата към софийските „канали” за да се оформи тяхното по-добро бъдеще на социализирани публични пространства.”

Вижте още: СОФИЯ – ГРАДЪТ НА СЕДЕМТЕ РЕКИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах