Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Палячи“ завладяват цирка на операта

Спектакълът с цирк „Балкански“ ще отбележи 45 години на сцена за Калуди Калудов

Идеята за създаването на оперно-цирков спектакъл е на Калуди Калудов. - „Палячи“ завладяват цирка на операта

Идеята за създаването на оперно-цирков спектакъл е на Калуди Калудов.

„Палячи“, спектакълът, който обединява най-доброто от операта и от цирка, ще се завърне на софийска сцена. Операта от Руджеро Леонкавало ще бъде представена под шапитото на цирка в парк „Възраждане“ – квартал Зона Б5, съвместно с Академичен цирк „Балкански“. Продукцията на Държавна опера – Стара Загора ще се играе на 27 април в София, пет години след като впечатли публиката в столицата с иновативността си.

Събитието ще отбележи важен повод за българския тенор Калуди Калудов, с него той е пожелал да отпразнува своите 45 години на сцена. Калуди Калудов започва своя стремителен творчески път от сцената на Софийска опера и балет, на която е първи солист в продължение на 12 сезона.

Спектакълът се завръща на софийска сцена пет години по-късно. 

В спектакъла на 27 април рамо до рамо до своя обичан Маестро ще направят своите дебюти баритонът Матеуш Михаловски (носител на първа награда от Първия международен конкурс за млади оперни певци „Стоян Попов”-Бургас 2022) в ролята на Директора на цирка и младият украинец Назар Микуляк, който ще изпълни ролята на Силвио. В ролята на Неда – Анна Дитри, Тонио – Нико Исаков, Бепо – Ивайло Йовчев. Участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от Академичен цирк „Балкански”. Ивайло Кринчев ще дирижира оркестъра, диригент на хора е Младен Станев.

Идеята за създаването на оперно-цирков спектакъл е именно на Калуди Калудов, осъществена е с голяма готовност от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на цирковия артист. В постановката на Старозагорската опера на операта „Палячи“ действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Костюмите в спектакъла са по дизайн на Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите на хора са на Салваторе Русо.

В „Палячи“ действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС