Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Палят коледната елха в София в неделя

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в София на 29 ноември и 1 декември 2019 г.

Снимка: Атанас Шиников - Палят коледната елха в София в неделя

Снимка: Атанас Шиников

София започна да се кичи с коледна премяна и по централните улици започнаха да греят дръвчета, заменили наскоро опадалите си листа с лампички. В неделя, на 1 декември, предстои да бъде официално запалена и столичната коледна елха в градината пред НДК. Празненството ще започне от 17 ч. със забавления за децата и томбола с награди, с участието на детски вокални формации, Хайгашот Агасян, Дони и Нети. Коледните светлини ще засияят в 18 ч., а след това небето ще бъде озарено от празнична заря.

За да отбележи първия ден от последния месец на 2020 г. в движение ще бъде пуснат ретро трамвай. Той ще качва пътници от 11 до 14 ч. по по маршрут: пл. „Възраждане” – бул. „Христо Ботев” – „Петте кьошета” – НДК – пазар „Иван Вазов” и обратно. Актьорите от Театър „Сириус” ще забавляват пътниците с песни и етюди, ще има подаръци за децата.

Друга елха вече цяла седмица носи коледния дух в София – Немският коледен базар ще продължи до 22 декември. На 1 декември коледно ще бъде настроението и в „Интер експо“, където Международен женски клуб организира благотворителен базар под надслов „Светът идва при теб“. От 9 до 19 ч. ще може да се запознаете с културата и храната на Индия, Мароко, Украйна, Русия… Ще има сцена, на която участие ще вземат над 60 изпълнители, сред които Софийският духов оркестър. Голяма част от приходите отива за деца в неравностойно положение, възрастни хора и женски каузи.

В неделя от 18 ч. под звуците на група „Сигнал“ ще грейне и още една софийска елха – в „Сердика център“.

Америка за България

В събота може да прекарате деня и в садене на дървета – от 11 ч. продължава работата по залесяването на т. нар. Нова гора на София в квартал „Суходол“. В дейностите ще се включи и кметът на града Йорданка Фандъкова. За последните уикенди този месец Новата гора е увеличила територията си с още 25 декара. На терен ще има експерти от предприятие „Общински гори“, които ще напътстват доброволците при засаждане на фиданките.

В двата почивни дни в Руския културно-информационен център ще се проведат Дни на авиацията и космоса – очакват ви демонстрации на авиосимулатор „Фотоника“, роботика и 3D принтиране, демонстрации по физика, химия и биология, беседи с космонавти и пилоти, научни работилници, кариерен форум, техническо изложение, както и прожекция на документални филми, сред които и „Формулата на Тео“, за казанлъшкия учител по физика Теодосий Теодосиев.

Междувременно текат последните дни на „Киномания“ и поради големия интерес програмата ще се удължи с няколко допълнителни прожекции – така в събота вместо един, ще имате три шанса да гледате „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев.

Още предложения от столичния афиш за 30 ноември и 1 декември:

30 ноември, неделя

„Снежната кралица“, детски спектакъл на Балет „Арабеск“ по Ханс Кристиан Андерсен – 11 ч., Музикален театър

***

„Rakia and Spirits Fest“, фестивал на спиртните напитки – 14 ч., НДК

***

„Споделено“, концерт-спектакъл на Орлин Горанов и „Акага“ – 19 ч., зала 1 на НДК

***

Вечер на скандинавската поезия – 18 ч., „FOX book café“

Вход свободен.

***

„Физика на тъгата“, анимиран филм на Тео Ушев – 18,45 ч,. кино „Люмиер Лидл“

***

„Идиот“, спектакъл на Маргарита Младенова по Достоевски – 19 ч., „Сфумато“

***

„Физика на тъгата“, анимационен филм на Теодор Ушев – 19,30 ч,. кино „Люмиер Лидл“

***

„Физика на тъгата“, анимационен филм на Теодор Ушев – 20,30 ч,. кино „Люмиер Лидл“

1 декември, неделя

Един мъж и една жена“, филм на Клод Льолуш – 16 ч., кино „Люмиер Лидл“

***

„Коледа в писмо“, конкурс за писма – 18 ч., Литературен клуб „Перото“

***

„Един мъж и една жена: 20 години по-късно“, филм на Клод Льолуш – 18 ч., кино „Люмиер Лидл“

***

„Леонардо. Геният на артиста“, презентация на Снежина Борисова – 18,30 ч., Културен център Г8

***

„Петел“, постановка на Стайко Мурджев по Майк Бартлет – 19 ч., Младежки театър

Представлението се играе за последен път.

***

„Най-хубавите години от един живот“, филм на Клод Льолуш – 20,30 ч., кино „Люмиер Лидл“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3