Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пълзящи градини на площад „Славейков“

Търговците, преместени пред х-л „Рила“, са притиснати да изнесат книгите, съхранявани в сградата на бившия магазин „Бонжур“

Според проекта на архитект Иво Пантелеев, перголите на площад „Славейков“ ще бъдат покрити с пълзящи растения. Илюстрация: А.Д.А. - Пълзящи градини на площад „Славейков“

Според проекта на архитект Иво Пантелеев, перголите на площад „Славейков“ ще бъдат покрити с пълзящи растения. Илюстрация: А.Д.А.

Перголите на обновения площад „Славейков“ ще бъдат превърнати в пълзящи градини, става ясно от проект, одобрен от главния архитект на София Здравко Здравков. Изпълнението му ще започне, ако няма възражения по него, гласи съобщение до гражданите на столицата, публикувано във Фейсбук.

Огромните железни навеси, част от проекта на архитектурно студио А.Д.А., се оказаха непрактични след поставянето им на емблематичния софийски площад. От Столична община решиха перголите да не биват покривани с прозрачни плоскости, както бяха проектирани, защото чистенето им ще се окаже изключително трудно. Затова бе намерено друго решение за приложението им – ще бъдат засадени пълзящи растения, които да хвърлят сянка върху книгопродавците.

На седем от съоръженията ще бъдат закачени библиотечни конструкции във формата на разтворена книга. Окачените библиотечни рафтове ще бъдат общо 14. Нощем ще се затварят и заключват – и тъй като ще бъдат прозрачни, минувачите ще могат да разглеждат заглавията дори в малките часове, под светлината на уличните лампи.

Пазарът ще бъде разположен само в половината на площада откъм ул. „Раковски“, става ясно от публикувания проект на А.Д.А. Другата част ще остане празна, за да бъде използвана за събития на открито от културния афиш на Столична община.

Междувременно търговците на книги, които бяха преместени пред хотел „Рила“, докато трае реконструкцията на „Славейков“, са изправени пред нов проблем – няма къде да съхраняват стоката си. Допреди дни използваха сградата на бившия магазин „Бонжур“ – но вчера собствениците на терена са ги помолили да се изнесат. Но колкото и да е належащо, завръщането на книгопродавците на „Славейков“ не може да стане толкова скоро, защото първо трябва да бъде обявена процедура за наемане на новите щандове на площада.

Проектът за висящите книжни магазини на „Славейков“ може да бъде разгледан от всеки столичанин в техническата служба на район „Средец“ на ул. „Леге“ № 6, ет. 4, ст. 404. Разяснения по него може да бъдат получени всеки понеделник от 14 до 17 ч. и всяка сряда от 10 до 12 ч. Възражения могат да се направят до 9 януари 2020 г. в писмен вид, а предложения да се подадат до НАГ чрез район „Средец“ на ул. „Леге“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС