Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Пълзящи градини на площад „Славейков“

Търговците, преместени пред х-л „Рила“, са притиснати да изнесат книгите, съхранявани в сградата на бившия магазин „Бонжур“

Според проекта на архитект Иво Пантелеев, перголите на площад „Славейков“ ще бъдат покрити с пълзящи растения. Илюстрация: А.Д.А. - Пълзящи градини на площад „Славейков“

Според проекта на архитект Иво Пантелеев, перголите на площад „Славейков“ ще бъдат покрити с пълзящи растения. Илюстрация: А.Д.А.

Перголите на обновения площад „Славейков“ ще бъдат превърнати в пълзящи градини, става ясно от проект, одобрен от главния архитект на София Здравко Здравков. Изпълнението му ще започне, ако няма възражения по него, гласи съобщение до гражданите на столицата, публикувано във Фейсбук.

Огромните железни навеси, част от проекта на архитектурно студио А.Д.А., се оказаха непрактични след поставянето им на емблематичния софийски площад. От Столична община решиха перголите да не биват покривани с прозрачни плоскости, както бяха проектирани, защото чистенето им ще се окаже изключително трудно. Затова бе намерено друго решение за приложението им – ще бъдат засадени пълзящи растения, които да хвърлят сянка върху книгопродавците.

На седем от съоръженията ще бъдат закачени библиотечни конструкции във формата на разтворена книга. Окачените библиотечни рафтове ще бъдат общо 14. Нощем ще се затварят и заключват – и тъй като ще бъдат прозрачни, минувачите ще могат да разглеждат заглавията дори в малките часове, под светлината на уличните лампи.

Пазарът ще бъде разположен само в половината на площада откъм ул. „Раковски“, става ясно от публикувания проект на А.Д.А. Другата част ще остане празна, за да бъде използвана за събития на открито от културния афиш на Столична община.

Америка за България

Междувременно търговците на книги, които бяха преместени пред хотел „Рила“, докато трае реконструкцията на „Славейков“, са изправени пред нов проблем – няма къде да съхраняват стоката си. Допреди дни използваха сградата на бившия магазин „Бонжур“ – но вчера собствениците на терена са ги помолили да се изнесат. Но колкото и да е належащо, завръщането на книгопродавците на „Славейков“ не може да стане толкова скоро, защото първо трябва да бъде обявена процедура за наемане на новите щандове на площада.

Проектът за висящите книжни магазини на „Славейков“ може да бъде разгледан от всеки столичанин в техническата служба на район „Средец“ на ул. „Леге“ № 6, ет. 4, ст. 404. Разяснения по него може да бъдат получени всеки понеделник от 14 до 17 ч. и всяка сряда от 10 до 12 ч. Възражения могат да се направят до 9 януари 2020 г. в писмен вид, а предложения да се подадат до НАГ чрез район „Средец“ на ул. „Леге“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3