Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметник на Холокоста в Отава припомня и предупреждава

Има ли нещо общо между новия монумент на Либескинд и „1300 години България“ на Старчев?

Първият монумент на Холокоста в канадската столица Отава бе открит в края на септември. 
Снимки: Doublespace - Паметник на Холокоста в Отава припомня и предупреждава

Първият монумент на Холокоста в канадската столица Отава бе открит в края на септември. Снимки: Doublespace

Архитектурното студио на Даниел Либескинд завърши изграждането на национален монумент на Холокоста в канадската столица Отава. Той е създаден от високи бетонни стени, разположени така, че погледнати отгоре представляват деформирана Давидова звезда, съобщава изданието за архитектура и дизайн Dezeen.

Първият в страната паметник на Холокоста бе открит официално в Отава на 27 септември 2017-а. Той е знак на почит към милионите евреи, загинали по време на нацисткия режим, и признание за оцелелите, успели да избягат и заселили се в Канада.

„Този монумент не само създава много важно обществено пространство на памет за миналото и убитите в Холокоста, но и предупреждава, че днешният свят е заплашен от антисемитизъм, расизъм и фанатизъм“, каза Либескинд.

Пространството с обща площ  3237 кв. м включва шест обема. Заедно те образуват диагонално разтеглена версия на Давидовата звезда – добре известната емблема на юдаизма, която евреите са били принудени да носят на реверите си като знак за своя произход. Най-високият от обемите, наречен „Небесната празнота“, е заграден от трите страни с високи 4 м стени, като е оставен процеп за влизане. В това пространство, което осигурява изглед към небето, се съхранява „Пламъкът на паметта“.

Върху бетонните стени са нарисувани детайлни увеличени версии на снимките на канадския фотограф Едуард Буртински от местата на Холокоста – концентрационни лагери и бойни полета. Тези емоционални стенописи имат за цел да пренесат посетителя във времето и пространството и да добавят друго измерение към вътрешните пространства на скосените стени и лабиринта от коридори, обясняват от „Студио Либескинд“, базирано в Ню Йорк.

Проектът е дело на екип, спечелил през 2014-та конкурса за монумента, който включва и консултантската фирма „Лорд Кълчъръл Ресорсес“, фотографа Едуард Буртински, лендскейп архитекта Клод Кормие и историка Дорис Берген.

Студио „Либескинд“ е избрано да проектира и мемориал на Холокоста в Охайо, който ще напомня за шестте милиона евреи, загинали между 1933-та и 1945 г. Даниел Либескинд е световноизвестен американски архитект от еврейско-полски произход. Той е спечели конкурса за проект на „Кота нула“ в Ню Йорк, на мястото на кулите на Световния търговски център.

У нас вече се появяват въпроси не напомня ли доста с бетонните си форми новият мемориал на наскоро демонтирания паметник „1300 години България“ на Валентин Старчев? Още повече, че в началото на съществуването си паметникът на проф. Старчев също предлагаше вътрешно пространство, в което посетителите можеха да влизат, но през последните години достъпът бе ограничен. Според нас приликата все пак е повърхностна и се свежда основно до бетонните обеми. Но те изцяло формират канадския паметник, а при нашия бяха по-скоро носещ елемент за скулптурните групи на Книжовниците, Владетеля, Работника и Пиета.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg