Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметник на Прехода на мястото на Мавзолея?

Скулпторът Спартак Дерменджиев създаде виртуален монумент, който ще бъде открит на 10 ноември

Паметникът представлява две метални платна със силуети на хора, запътили се нанякъде. - Паметник на Прехода на мястото на Мавзолея?

Паметникът представлява две метални платна със силуети на хора, запътили се нанякъде.

Преходът е може би най-енигматичния възел, омотал ни в последните 26 години. Всяка година около Десети ноември, началото на Освобождението от комунистическия режим, ни връхлита като приливна вълна въпросът: „Приключи ли най-сетне?“ След броени дни ще заговорим отново за финала на този етап от осъзнаването ни като свободни единици. Разговорът ще повдигне Спартак Дерменджиев, създал Паметник на Прехода.

Монументът е виртуален – в духа на последните проекти на скулптора. Въпреки че съществува само в интернет, паметникът ще има официално откриване – на самия 10 ноември. Идеята на автора е в монументални размери – височината на паметника е между 4 и 5 метра, ширината е около 15 метра. Представлява две разгърнати платна от метал, в които са изрязани силуети на хора, запътили се в колона нанякъде. Приличат на безплътни духове, понесли се безцелно към бъдещето. Изглежда като че ли слизат, но де факто слизане няма, това е илюзия, твърди Дерменджиев.

„Дали обаче подзъснателно не съм искал да изразя точно това – че обществото днес слиза надолу, може и така да е. Хората са се запътили нанякъде, а Преходът е безкраен“, коментира скулпторът.

На това място преди 16 години стоеше Мавзолеят на Георги Димитров, строен като за вечни времена. „Покоят“ му трая до началото на промените, когато мумията бе кремирана, а през 1999 г. бе взривена и сградата. Мавзолеят продължава все пак да присъства и в настоящето – той е като Черна дупка в спомените ни. А същинският Дом на покойника – бункерът на Вожда под земята – предстои да бъде превърнат в галерия.

Разчистен от тротила на Бакърджиев, сега е ред на сенките на Дерменджиев. Разбира се, повече от вероятно е и тази скулптура да последва съдбата на останалите, които авторът представи във Фейсбук. Но кой знае – може би ще се намерят визионери, които дадат живот на новата му творба и извън интернет. А Преходът може би ще приключи тогава, когато му вдигнем паметник.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС