Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметник на Сталин ще се извиси във Владивосток

Името му освен това ще бъде изсечено в камък върху планина в Сибир

Паметник на Сталин край град Друскининкай в Литва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Паметник на Сталин ще се извиси във Владивосток

Паметник на Сталин край град Друскининкай в Литва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Паметник на Сталин ще бъде издигнат във Владивосток, реши съветът по култура и изкуство към кметството на града, съобщава радио „Свобода”. Инициативата е на „Съюза на съветските офицери” и област Владивосток е решила да я подкрепи, заявил е говорителят на местната Дума Андрей Брик.

„Това е история и неразделна част от нашата страна. Тепърва предстои да изберем художественото оформление и да определим място, натоварено със смисъл”, казва той.

Още през юни 2022 г. пък в Иркутск взеха решение да изсекат името на руския диктатор на планината Киткай до село Нова Уда в Сибир, като възстановят и беседката, в която той е седял като заточеник.

„Левада център” припомня, че според социологическо изследване от август 2021 г. повече от половината руснаци са подкрепили идеята за паметник на съветския диктатор в чест на годишнина от победата във Втората световна война.

Сталин е оглавявал СССР от 1924 до 1953 г., припомня радио „Свобода”. С неговото име са свързани масови репресии, екзекуции и депортации, а броят на пострадалите от неговия режим е няколко десетки милиона души. Историците отбелязват, че често статиите и речите на Владимир Путин, посветени на историята, частично са основани върху наратив от сталински времена, особено в оценките на пакта Молотов-Рибентроп.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС