Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Паметник с пейка на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Новият паметник на Пенчо Славейков силно наподобява онзи на Чапкънов с баща и син Славейкови - дори при дизайна на пейката. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Паметник с пейка на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Новият паметник на Пенчо Славейков силно наподобява онзи на Чапкънов с баща и син Славейкови - дори при дизайна на пейката. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Паметник – пейка на Пенчо Славейков, подобна на онази с баща и син Славейкови от едноименния софийски площад, отпътува днес за Италия. Той ще бъде поставен в края на октомври в парк пред Централната библиотека на Милано, съобщава Нова телевизия. Автор на творбата е Адриан Новаков, участвал в изработването на българския герб на фасадата на парламента.

Проектът е финансиран от българи в Италия и италианци, а организацията около монтажа е поета от генералното консулство на страната ни в Милано. Творческата работа по паметника отнема 4 месеца, административната – много повече, обясни авторът в телевизионния ефир.

Идеята на Новаков при изработването на паметника била, че Пенчо Славейков силно се различава от лидерите от миналия век и към неговата личност не е изграден култ. По неговите думи, „образът на писателя има задачата да стои близко до хората“ и трябва да му бъде придадено човешко измерение. И понеже е личност, близка до сърцата на българите, „да може всеки да се снима в непосредствена близост до него“.

Това ще е втори паметник на поета модернист в Италия – негов бюст стои пред хотела в Брунате, в който Славейков умира през 1912 г. Съвсем скоро срещу него отново ще „застане“ любимата му Мара Белчева – Новаков разказва, че работи по паметна плоча в чест на поетесата, за да бъде поставена в Брунате.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах