Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Паметник с пейка на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Новият паметник на Пенчо Славейков силно наподобява онзи на Чапкънов с баща и син Славейкови - дори при дизайна на пейката. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Паметник с пейка на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Новият паметник на Пенчо Славейков силно наподобява онзи на Чапкънов с баща и син Славейкови - дори при дизайна на пейката. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Паметник – пейка на Пенчо Славейков, подобна на онази с баща и син Славейкови от едноименния софийски площад, отпътува днес за Италия. Той ще бъде поставен в края на октомври в парк пред Централната библиотека на Милано, съобщава Нова телевизия. Автор на творбата е Адриан Новаков, участвал в изработването на българския герб на фасадата на парламента.

Проектът е финансиран от българи в Италия и италианци, а организацията около монтажа е поета от генералното консулство на страната ни в Милано. Творческата работа по паметника отнема 4 месеца, административната – много повече, обясни авторът в телевизионния ефир.

Идеята на Новаков при изработването на паметника била, че Пенчо Славейков силно се различава от лидерите от миналия век и към неговата личност не е изграден култ. По неговите думи, „образът на писателя има задачата да стои близко до хората“ и трябва да му бъде придадено човешко измерение. И понеже е личност, близка до сърцата на българите, „да може всеки да се снима в непосредствена близост до него“.

Това ще е втори паметник на поета модернист в Италия – негов бюст стои пред хотела в Брунате, в който Славейков умира през 1912 г. Съвсем скоро срещу него отново ще „застане“ любимата му Мара Белчева – Новаков разказва, че работи по паметна плоча в чест на поетесата, за да бъде поставена в Брунате.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС