VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Паметник с пейка на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Новият паметник на Пенчо Славейков силно наподобява онзи на Чапкънов с баща и син Славейкови - дори при дизайна на пейката. Снимка: Стопкадър от Нова тв - Паметник с пейка на Пенчо Славейков ще бъде монтиран в Милано

Новият паметник на Пенчо Славейков силно наподобява онзи на Чапкънов с баща и син Славейкови - дори при дизайна на пейката. Снимка: Стопкадър от Нова тв

Паметник – пейка на Пенчо Славейков, подобна на онази с баща и син Славейкови от едноименния софийски площад, отпътува днес за Италия. Той ще бъде поставен в края на октомври в парк пред Централната библиотека на Милано, съобщава Нова телевизия. Автор на творбата е Адриан Новаков, участвал в изработването на българския герб на фасадата на парламента.

Проектът е финансиран от българи в Италия и италианци, а организацията около монтажа е поета от генералното консулство на страната ни в Милано. Творческата работа по паметника отнема 4 месеца, административната – много повече, обясни авторът в телевизионния ефир.

Идеята на Новаков при изработването на паметника била, че Пенчо Славейков силно се различава от лидерите от миналия век и към неговата личност не е изграден култ. По неговите думи, „образът на писателя има задачата да стои близко до хората“ и трябва да му бъде придадено човешко измерение. И понеже е личност, близка до сърцата на българите, „да може всеки да се снима в непосредствена близост до него“.

Това ще е втори паметник на поета модернист в Италия – негов бюст стои пред хотела в Брунате, в който Славейков умира през 1912 г. Съвсем скоро срещу него отново ще „застане“ любимата му Мара Белчева – Новаков разказва, че работи по паметна плоча в чест на поетесата, за да бъде поставена в Брунате.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg