Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметникът Калашников-Шмайзер – абсурдна пиеска без епилог

Сагата продължава: московската полиция арестува работниците, поправящи сгрешения монумент

Паметникът на Михаил Калашников е на няколко дни, но абсурдната трагикомедия около него продължава. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Паметникът Калашников-Шмайзер – абсурдна пиеска без епилог

Паметникът на Михаил Калашников е на няколко дни, но абсурдната трагикомедия около него продължава. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Абсурдната комедия, която се разиграва на живо около новооткрития паметник на Михаил Калашников, продължава да изненадва с нови, остросюжетни обрати.

В първо действие, на 19 септември, Калашников, съмнителният „баща“ на обявеното (от министъра на културата) за „културен бранд“ на Русия оръжие, се сдоби с 8-метров паметник в Москва. Фигурата, хванала смъртоносния си инструмент АК-47 като балалайка, предизвика широко неодобрение по естетически и етически съображения.

А на следващия ден монологът на Андрей Макаревич, който попита къде точно с това оръжие са защитавани границите на Русия – в Афганистан, Грузия, Украйна или Африка – сложи край на първо действие.

Вижте още: АНДРЕЙ МАКАРЕВИЧ: ПАМЕТНИК НА КАЛАШНИКОВ Е „ПОЗОР ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ“

Във второ действие (на следващия ден) иззад кулисите от Фейсбук в действието се намеси бившият сътрудник на Централния исторически музей на Великата Отечествена война Юрий Пашолок със скандалното разкритие, че на паметника на Калашников е изобразена схема на немската винтовка Sturmgewehr 44, разработена по време на войната от германския конструктор Хуго Шмайзер.

Според руски специалисти Калашников не е откраднал конструкцията на АК-47 от Sturmgewehr 44, но все пак е абсурдно оръжието, с което са воювали войниците от Вермахта и SS, да стои на паметник насред Москва. Освен това според много други специалисти (включително и руски) именно Шмайзер е истинският създател и на АК-47.

Второто действие приключи с оправдание от поръчителите на паметника от Руското военно-историческо общество, че схемата на немската винтовка не е била поставена по тяхна поръчка, а се явява „полет на творческата фантазия на скулптора“. И с обещание, че в най-скоро време (не)правилният барелеф ще бъде демонтиран.

Вижте още: ПАМЕТНИКЪТ НА КАЛАШНИКОВ С ЧЕРТЕЖ НА ШМАЙЗЕР

И докато си мислехме, че в петък следобед ще настъпи щастливият епилог, в който цветята са отнесени и грешката е поправена, се оказа, че скулпторът Салават Шчербаков (който съветваше Макаревич да не му се бърка) не може да демонтира плочата с фашисткия барелеф – направил я е много здрава и тя сега му се опъва, като мавзолей на Бакърджиев, дори повече. Затова Шчербаков нарежда на работниците да изпилят схемата на автомата на Шмайзер от паметника на Калашников с ъглошлайф.

Работник пили паметника с ъглошлайф

После става още по-откачено – на сцената внезапно изскача винаги бдителната московска полиция и арестува работниците, докато пилят барелефите на новооткрития монумент. Задържат ги за вандализъм и нападение срещу „културния бранд“ на Русия с ъглошлайф!

В полицията им снели обяснения и ги пуснали, съобщава РИА „Новости“.

Но и това надали е финалът на тази руска трагикомедия. В момента думата е взел скулпторът Шчербаков и обвинява пресата за всичко, което се случва.

„Възмутително е, че пресата беше допусната до всичко – гневи се той, цитиран от „Новая газета“. – Това са си наши вътрешни работи. Няма никакви събития тук. Нужна е защита на държавните хора от пресата, защото тя лъже. Искам да започна кампания и ще отида в Думата – пресата издевателства над страната.“

По последни данни от петък, работниците продължават заличаването на немското оръжие – в присъствието на полиция. В ефира на телевизия РБК скулпторът заяви, че одобрява полицейското присъствие. Министърът на културата Медински на свой ред обясни, че схемата на немската винтовка се е появила заради грешка на скулптора, който е бил подведен от работниците в ателието си и от интернет.

В руската литература има много гениални хумористи и абсурдисти, но е много съмнително дали някой от тях би могъл да стъпи и на малкото пръстче на живата руска действителност днес…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС