POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметникът на Калашников с чертеж на Шмайзер

Грешката налага спешни корекции по новооткрития монумент

Паметникът на Михаил Калашников е само на няколко дни, но вече предизвиква поредица от скандали. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Паметникът на Калашников с чертеж на Шмайзер

Паметникът на Михаил Калашников е само на няколко дни, но вече предизвиква поредица от скандали. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов скандал с паметника на Калашников налага корекции на монумента на руския конструктор. На втория ден след тържественото откриване на предизвикалия бурни дискусии паметник наблюдателни потребители в социалната мрежа забелязаха в един от барелефите чертежи на германската щурмова винтовка StG 44 (Sturmgewehr 44), разработена през 1944 г., на въоръжение във Вермахта и военните формирования на СС.

 „Да съсипеш паметника на Михаил Тимофеевич Калашников със схема на Щурмгевер  — това е просто висш пилотаж!“, написа саркастично военният историк Юрий Пашолок на стената си във Фейсбук – и приложи за сравнение копие от чертежите на Хуго Шмайзер.

Военният историк Юрий Пашолок на стената си във Фейсбук приложи за сравнение копие от чертежите на Хуго Шмайзер.

Малка, но любопитна подробност е, че според различни източници конструкцията на АК-47 е открадната именно от разработки на Хуго Шмайзер – но повечето руски специалисти категорично отричат тази версия.

Чертежът на автомата StG 44, разработен от германския конструктор Хуго Шмайзер, в най-скоро време ще бъде премахнат от барелефа на паметника на Михаил Калашников, съобщи в петък пред агенция „Москва“ Владислав Кононов,  изпълнителен директор на Руското военно-историческо общество (РВИО), което е поръчител на монумента.

„Искаме да благодарим на човека, който забеляза този чертеж, защото ние не сме специалисти в тази област. Вече наредихме на скулптора Салават Шчербаков да оправи паметника. Тази част от барелефа ще бъде демонтирана, защото наистина авторът и леярите са се объркали“, отбелязва Кононов.

Той пояснява, че РВИО като поръчител са имали искания само относно модела, който Калашников държи в ръцете си — едно от първите оръжия от опитната партида.

„Всичко останало е полет на творческата фантазия на скулптора и неговите помощници. Нека изяснят това помежду си, но първо да оправят тази грешка“,  добавя Кононов.

Грешката странно напомня на скорошния случай, в който президентът Владимир Путин показа пред камерите видеозапис на, според него, руски хеликоптери, унищожаващи бойци на ИДИЛ в Сирия. Но специалисти забелязаха, че това са кадри с американски хеликоптери „Апачи“ в акция срещу талибани в Афганистан.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90