Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Паметникът на съветската армия да отиде в музея

Инициативен комитет настоява институциите да намерят решение по темата с МОЧА (Мемориал на окупационната Червена армия)

Пано от паметника на съветската армия, която овластява Българската работническа партия и нейните последователи, поставили началото на режима с масови арести и избивания на хора, много от които преди това са подложени на грабеж и садистични мъчения. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Паметникът на съветската армия да отиде в музея

Пано от паметника на съветската армия, която овластява Българската работническа партия и нейните последователи, поставили началото на режима с масови арести и избивания на хора, много от които преди това са подложени на грабеж и садистични мъчения. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Паметникът на Съветската армия да бъде преместен от центъра на София, защото е символ на насилие и проява на раболепие. Това поискаха на пресконференция представителите на инициативна група за неговото демонтиране, в която участват Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Анчев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, д-р Любомир Канов, Марта Георгиева и Румен Динев.

В момента комитетът подготвя отворено писмо до институциите с настояване да бъде взета ясна позиция по случая.

Вече повече от десетилетие продължава инициативата да бъде демонтиран паметникът на окупаторска по същността си армия от центъра на българската столица. МОЧА е издигнат през 1954 г., година след смъртта на Сталин, а в изграждането му са включени някои от най-видните скулптури и художници от епохата: Иван Фунев, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Данко Митов, Иван Васильов, Любен Нейков и други.

През 1993 г. е взето решение от Столичен общински съвет паметникът да бъде демонтиран заедно с другия символ на социалистическия режим – мавзолея на Георги Димитров. Събарянето на мавзолея отнема повече от 6 години, а Паметникът на съветската армия все още е на мястото си. Причината е във факта, че след като Столична община взима решението си, се оказва, че монументът по документи е държавна, а не общинска собственост. Според Иво Инджев от инициативната група, демонтирането му още през 1993 г. е било спряно от руския посланик в София чрез тогавашния български вътрешен министър.

Според документи, изпратени на комитета от Министерството на културата и Министерството на отбраната, Паметникът на съветската армия не е зачислен нито към културно-историческите ценности, нито към войнишките паметници.

Общинската съветничка Марта Георгиева съобщи за инициатива на общинските съветници от „Демократична България”, според която Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен за сметка на държавата от публичния общински терен на Княжеската градина на място извън рамките на Столична община.

Инициативната група предлага паметникът да бъде поставен в Музея на социалистическото изкуство и е готова и да стартира обществен дебат как да бъде планирано градското пространство след демонтажа на паметника, подчертаха членовете ѝ.

Вижте още: ОТ КАКВО НИ „ОСВОБОДИ“ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg