Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Паметникът на съветската армия отново „протестира“

В събота вечер монументът влезе „в крак с времето“ със съдебната реформа

Паметникът на съветската армия с новите лозунги. Снимки: Фейсбук - Паметникът на съветската армия отново „протестира“

Паметникът на съветската армия с новите лозунги. Снимки: Фейсбук

Има един монумент на пропагандното изкуство в София, който не спира да ни вълнува и е достойно за академични изследвания заради метаморфозите, претърпявал през годините. Дори днес Паметникът на съветската армия е най-предпочитаното място за политически послания – с малко боя той влиза „в крак с времето“  и променя съществено посланието, с което е замислен след държавния преврат през 1944 г. Вдигнат е само за 10 години по-късно в Княжеската градина в чест на армията-окупаторка, довела на власт комунистите.

В събота вечерта паметникът влезе „в крак“ и със съдебната реформа – монументът осъмна с нови послания: „Борисов на съд“, „Цацаров оставка“, „Съдебна реформа сега“, „Лустрация“, „Правосъдие“. Неколцина привърженици на необходимостта от промени в съдебната система са изразили неодобрението си от случващото се във властта. От социалните мрежи разбираме, че автори на тези надписи са Георги Драганов, Деница Аврамова, Манол Глишев и Георги Мишев, които след акцията са били арестувани и са прекарали нощта в Първо районно управление на МВР.

psa1

Снимки с надписите през нощта.

psa1a

Малко по-рано същата вечер друг един Мишев – дядото на арестувания за надписите на паметника – писателят Георги Мишев, също коментира Съветската армия и последствията от намесата й в устройството на България. Между двете събития няма умишлена връзка. 80-годишният автор представи три от последните си издания – „Мир на страха ми“, „Патриархат“ и „Вилна зона“ – на Панаира на книгата в НДК.

„През последните 25 години нещата не вървят – каза пред читателите Мишев. – Но всъщност всичко тръгна лошо още от 9 септември 1944 г. Аз тогава бях дете на 10 и въпреки това усетих как нещо се счупи в държава… С чужда помощ властта се оказа в ръцете на най-неграмотните и най-мързеливите.“

Георги Мишев на представянето в НДК. Снимка: Емил Георгиев

„Всичко тръгна лошо още от 9 септември 1944 г.“, заяви Георги Мишев на представянето в НДК. Снимка: Емил Георгиев

Дядо и внук се оказаха на сходни позиции.

А Паметникът на съветската армия очевидно продължава да взима жертви сред българската опозиция. Той е нашият Хайд парк – с тази разлика, че там всеки свободно може да се изкаже, а тук като заявиш мнение, ако успеят да те хванат – ще прекараш нощта в участъка.

PSA-Klub

Паметникът на съветската армия тази сутрин. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

PSA-Kluv2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС