POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Паметникът на съветската армия оцветен в синьо и жълто

Часове преди привърженици на Русия да се съберат за честванията за деня на победата

Украинският флаг трудно се забелязва от площада, но присъствието му тегнеше над събралите се да празнуват Русия. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Паметникът на съветската армия оцветен в синьо и жълто

Украинският флаг трудно се забелязва от площада, но присъствието му тегнеше над събралите се да празнуват Русия. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Украинският флаг все пак се появи на Паметника на съветската армия – няколко дни след като привърженици на партия „Възраждане“ осуетиха опаковането на паметника в цветовете на българското и украинското знаме, малък участък от т. нар. МОЧА осъмна оцветен в синьо и жълто. Датата е символна – Русия чества 9 май, Деня на Европа, като Деня на победата и руската посланичка Елеонора Митрофанова бе принудена да изнесе речта си с украинския флаг над главата си.

С кратък сблъсък започна отбелязването на повода в центъра н София – пред паметника дошлите да празнуват се конфронтираха с протестиращи срещу съществуването на монумента. Активистите заявиха готовността си да останат на площада през целия ден, позовавайки се на решение на Общинския съвет за демонтажа на паметника от 1994 г.

Пред червени знамена със сърп и чук и обединен флаг с трикольорите на България и Русия посланик Митрофанова честити празника под звуците на военния марш „Священная война“. Посланичката не коментира акцията от сутринта и обвини Запада в подмяна на историята. Тя нито веднъж не спомена директно руската война в Украйна, но говори за „надигащата се вълна на нацизъм в редица европейски страни“.

Рано сутринта на 9 май пред МОЧА бе спокойно, но само няколко часа по-късно напрежението се покачи. Снимка: Веселин Боришев

Руската посланичка Елеонора Митрофанова. Снимка: Веселин Боришев

Паметникът на съветската армия е бил оцветен с помощта на дрон, става ясно от разпространените в социалните мрежи снимки.

Само преди дни – на 4 и 5 май, МОЧА отново стана повод за сблъсъци. Опитът на активисти да опаковат фигурите с шмайзерите с флаговете на България и Украйна бе осуетен от активисти на „Възраждане“, оформили жива верига и обявили се за „неутралитет“.

Вижте още: „ПАТРИОТИ“ БРАНЯТ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОТ БЪЛГАРСКОТО И УКРАИНСКОТО ЗНАМЕ

По-късно през деня София се готви да отбележи 9 май по друг начин – от 18,30 ч. граждани организират поход за свобода и мир срещу руската война в Украйна под надслов „Не на рашизма“. Началото е на площад „Независимост“, след което демонстрантите ще се отправят към Руското посолство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС