Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Паметникът пред НДК остава засега, Старчев обжалва

Ограждат го с жив плет, докато съдът се разпореди за съдбата на монумента

Ограда с растителност ще скрие скоро паметника, за да го обезопаси. Снимка: Румен Добрев - Паметникът пред НДК остава засега, Старчев обжалва

Ограда с растителност ще скрие скоро паметника, за да го обезопаси. Снимка: Румен Добрев

Валентин Старчев, автор на паметника „1300 години България“, обжалва на втора инстанция (ВАС) решението на Столичния общински съвет за възстановяването на паметника на Софийските полкове. Останалите шест жалби нямат правни последствия и са приключени, съобщава зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

„До приключване на съдебните дирения няма да бъдат предприемани никакви действия, които да хвърлят съмнение за незаконосъобразност върху толкова сериозни теми и да послужат като аргумент в полза на ценителите на определени тези“, казва Чобанов.

Зам.-кметът обяснява, че след приключването на делата се очаква организациите-инициатори на връщането на Войнишкия паметник да проведат публичен конкурс и да наберат средствата за неговото възстановяване.

„Живият плет“, за който Столична община е обявила обществена поръчка, представлява преместваема сглобяема модулна система, която ще скрие останките от паметника и ще обезопаси пространството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Ще бъде съборен

kapatovo.bg