Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Паметниците и скулптурите около „Невски“ остават

Коригираният проект на архитектурно студио А.Д.А. за ремонта в Зона 4 предложен за обсъждане (линк)

Изглед на проекта за ремонт на Зона 4 в центъра на София. Визуализация: А.Д.А. - Паметниците и скулптурите около „Невски“ остават

Изглед на проекта за ремонт на Зона 4 в центъра на София. Визуализация: А.Д.А.

Паметникът на българския опълченец и ослепените воини на Любомир Далчев остават в градинката зад Военния клуб, а лампите около „Александър Невски” ще бъдат в оксфордски стил. Ще има и нови елементи в класически стил. Това предвижда измененият проект за ремонт на зоната около храм-паметника в центъра на София, съобщиха от отдел „Архитектура и благоустройство” на Столична община.

Червени, гранитни и жълти павета ще оформят настилката на площада зад Народното събрание, около храма „Александър Невски” и на пешеходната улица „Париж“. По-голямата част от тях ще бъдат пренаредени, а не подменени.

Преработката на проекта бе възложена от кметството, след като общественото обсъждане на предишния вариант показа, че много от предвидените промени и самите ремонтни дейности застрашават облика на градския център в Зона 4, която обхваща територията между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-и септември“ до ул. „Георги С. Раковски“.

Промяната беше възложена на носителите на авторските права – екипа на арх. Иво Пантелеев, който през 2013 г. спечели публичния конкурс за прединвестиционно обемно-устройствено проучване и решение за изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от централната градска част на гр. София.

В предишния проект беше предвидено изпoлзвaнe нa вибpaциoнни и yдapни cтpoитeлни мaшини. Това създаваше риск за  cтaбилнocттa нa cгpaдитe, ĸoитo ca cъc cтaтyт нa apxитeĸтypнo-xyдoжecтвeни нeдвижими ĸyлтypни цeннocти c ĸaтeгopия „нaциoнaлнo знaчeниe“. В новото задание към архитектите се изисква да се намерят нови технически и технологични решения за предвидените строително-ремонтни работи в прилежащите площи на сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека, съобразени с изготвените актуални обследвания на сградите от Министерство на отбраната – Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

Ще бъде променен и планът за отводняването на територията на пл. „Св. Александър Невски“ и ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до площад „Александър Невски“. Новото решение следва да е съобразено със съществуващата канализационна мрежа. Ще се промени и предвиденото разположение на самопочистващите се тоалетни, които ще се разположат на площада около храма.

Пейките ще бъдат по подобие на сегашните, но се предвижда подмяната им, както и нови кошчета за боклук. Ще бъдат поставени стойки за велосипеди.

След като Министерството на културата отхвърли предложения дизайн за осветление на площада около храма, сега стилистиката на осветителните тела е „подчертано „исторически“, използван е пример от Оксфорд, посочват от А.Д.А. Но окончателното решение за дизайна и височината на лампите ще бъде взето след монтиране на мостра. Около площад „Народно събрание“ ще бъдат поставениа съвременни осветителни тела.

Ремонтът на централната зона ще се извършва поетапно,  за да се намалят неудобствата при изпълнението на проекта за живущите и работещите в зоната, както и за туристите и останалите граждани, посещаващи централната градска част.

ТУК МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ДЕТАЙЛНО ИЗМЕНЕНИЯ ПРОЕКТ

Гражданите могат да изпращат мнения и предложения по предаденото изменение на проекта на адрес: delovodstvo@sofia-agk.com до 1 юни. Дискусията ще се проведе онлайн на 3 юни от 16 ч., платформата ще бъде обявена допълнително.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах