Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Паметта за големия Гюзелев се изтърколи между злобата на деня

БНР с почит към могъщия бас, излъчва поредица с най-добрите му изпълнения

Никола Гюзелев (1936-2014) - Паметта за големия Гюзелев се изтърколи между злобата на деня

Никола Гюзелев (1936-2014)

„B изкуcтвoтo нямa вpъx и нямa финaл нa пocтижениятa. Тaкъв вpъx не тpябвa дa бъде цел нa тaлaнтa, зaщoтo тoй никoгa не мoже дa бъде дocтигнaт.“

Приживе Никола Гюзелев не спира да повтаря пред ученици и събеседници, че най-важен е пътят, развитието на артиста. На 17 август се навършиха 80 години от рождението на знаменития маестро, преселил се в спомените ни преди две години. Юбилеят се изтърколи тихо, между постове на най-близките му хора и най-преданите почитатели на певеца в социалната мрежа. На сцената го почетоха на Моцартовите празници в Правец, където миналата вечер прозвуча негов запис. А от големите институции само БНР по програма „Христо Ботев“ отсрамва държавата със седмица, посветена на могъщия бас.

Като че за пореден път забравяме големите, когато си отидат от нас. А ако все още имаме добро лице пред света, го дължим тъкмо на артисти като Никола Гюзелев. Всесилният му глас пробиваше Желязната завеса в най-ледените години на Студената война с превъплъщенията му в „Дон Карлос“ на Верди, „Борис Годунов“ от Мусоргски или „Севилският бръснар“ на Росини, „Дон Жуан“ от Моцарт, и още, и още. Една вечер кристалът на полилеите трепти от неговия тембър в Ла Скала, след седмици сърцето му пулсира в едно с хилядите зрители на Арена ди Верона, а после певецът стяга куфари за „Метрополитън“ или Гранд опера в Париж. За фигури като него нямаше граници, единствената беше небето. От там днес той самият е публика на дребнавите ни спречквания от злобата на деня.

Време за слушане

В традиционната „Радиоколекция“ на програма „Христо Ботев“ от 21.20 ч. в ще звучат:

  • 18 август – „Дон Карлос“ от Джузепе Верди – сцена от 5 картина със Стефка Евстатиева (Елизабет), Никола Гюзелев (крал Филип), Стефка Минева (Еболи), Иван Консулов (Родриго), оркестъра на Софийската опера, диригент Иван Маринов;
  • 19 август – „Симоне Боканегра“ от Джузепе Верди – дует на Симоне и Фиеско с Владимир Стоянов и Никола Гюзелев, Софийски симфоничен оркестър, диригент Борис Хинчев.

В предаването на БНР „На опера в събота“ на 20 август от 20 ч. до полунощ ще имаме възможност да си припомним най-ярките образи от руския репертоар, претворени от Никола Гюзелев по нашите и световни сцени. Сред тях са Борис от „Борис Годунов“ на Мусоргски, принц Галицки от „Княз Игор“ на Бородин, „Хованщина“ на Мусоргски, „Иван Сусанин“ на Глинка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах