Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Панаирът е открит, приятно четене в НДК

Пролетният базар на книгата продължава до 24 май

И най-малките се забавляват на Пролетния базар на книгата в НДК. Снимки: Румен Добрев - Панаирът е открит, приятно четене в НДК

И най-малките се забавляват на Пролетния базар на книгата в НДК. Снимки: Румен Добрев

Без пиар на властта, с няколко десетки „цивилни“ гости и сред милиони думи бе открит поредният Пролетен базар на книгата в Националния дворец на културата. Изложението – най-голямото по рода си до момента, е разположено на над 1000 квадратни метра, с повече от 100 изложители (но само на книги, без други продукти) и с предстоящи около 60 събития в културната програма. Входът е безплатен.

Базарът, наричан по традиция и Панаир, бе тържествено открит във вторник преди обяд от директора на НДК Мирослав Боршош, който пожела на гостите „приятно четене“ и както и на Коледното книжно събитие, си послужи с цитат, този път на Свети Августин: „Много е хубаво да получиш подарък библиотека, но още по-хубаво е да можеш сам да си я направиш“.

Поздравителни слова от образователния министър Тодор Танев и културния му колега Вежди Рашидов, който не почетоха с лично присъствие събитието, прочетоха заместниците им Ваня Кастрева и доц. д-р Бони Петрунова. Представителят на Столична община бе зам.-кметът Тодор Чобанов.

Изпълнението на дечицата от ССУ с ДГ за деца с увреден слух „Проф.д-р Дечо Денев“.

Децата от ССУ с ДГ за деца с увреден слух „Проф.д-р Дечо Денев“ на откриването изпълниха народна песен и парче на Шакира.

Кратка музикална програма изнесоха деца от Средно специално училище с детска градина за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев“ – българска фолклорна песен в началото, както и парче на Шакира в края на церемонията по откриването.

Както всяка година, в първите часове след старта на Базара трескавата подготовка на много от щандовете все още продължаваше. Стендовете с книги на символични цени обаче вече бяха заели местата си, а първите читатели в НДК имаха римското си право да „оберат“ най-доброто от тях.

Струпване при метален кош с намалени книги.

Струпване пред метален кош с намалени книги.

Традиционно повечето заглавия на базара са намалени между 10 и 20%.

Около обяд след откриването на базара читателите изглеждат малко, но с приближаването на края на работния ден те, за щастие, нарастват. „Посетителите през първия ден от Пролетния базар на книгата са неочаквано много“, каза пред „Площад Славейков“ Райчо Ангелов от издателство „Парадокс“.

Отстъпката от коричната цена на повечето места от 10 до 20%.

Отстъпката от коричната цена на повечето места от 10 до 20%.

„И на този панаир, както на всички досега, ще дадем всичко от себе си да зарадваме читателите“, споделя на свой ред и главният редактор на AMG Books Илияна Бенова, която предупреждава гостите с ярка тениска с надпис „Мога да ти препоръчам книга“.

„Очакваме ги с желание да поговорим за книги, а пък подходящо четиво, убедена съм, може да намери всеки на някой от трите книжни етажа на НДК“, добавя Бенова.

Илияна Бенова от AMG Book посреща с тениска „Мога да ти препоръчам книга“.

Илияна Бенова от AMG Book посреща с тениска „Мога да ти препоръчам книга“.

Ангелов признава, че са му направили впечатление липсата на коментари по цените на книгите, както би могло да се очаква от едно пазарно изложение. „Голяма част от посетителите на щанда ни бяха много добре информирани за новоизлезлите заглавия и не се притесняваха да обсъждат качеството на книгите и на преводите“, разказва той и отдава това на блоговете за литература, силен помощник за издателите.

С коментар за цените, намаленията и качеството се включва и Нора Величкова от „Изток-Запад“, които от няколко дни предлагат ново издание на „Себичния ген“ на Ричард Докинс, а коричната цена на панаира не е драстично намалена. „Нашите читатели знаят какво искат“, обяснява тя.

„Читателите ни знаят какво искат“, казва Нора Величкова от „Изток-Запад“.

„Читателите ни знаят какво искат“, казва Нора Величкова от „Изток-Запад“.

„Очаквам един успешен панаир, изпълнен с положителни книжни емоции“, завършва Ангелов, усмихва се и се обръща към пристигнал на щанда читател, с когато заговаря за изкуство, рок и литература.

Но, разбира се, не е прилично да се подслушва.

RUM_8495

От ляво на дясно: Тодор Чобанов (зам.-кмет на София), Мирослав Боршош (директор на НДК), Веселин Тодоров (председател на АБК), Бони Петрунова (зам.-министър на културата), Ваня Кастрева (зам.-министър на образованието).

panair

RUM_8525

RUM_8613

RUM_8616

RUM_8620

RUM_8646

RUM_8673

RUM_8676

RUM_8683

niki

RUM_8696

Сцената на левия полуетаж, където ще се провеждат основните събития от културната програма.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg