Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Панаирът на книгата – навалица като за края на света

Издателите констатират до 100% ръст на продажбите

Хиляди домове на София се сдобиха с кули от книги след тази еуфорична седмица на Панаира. - Панаирът на книгата – навалица като за края на света

Хиляди домове на София се сдобиха с кули от книги след тази еуфорична седмица на Панаира.

Голямото събитие в културата дойде в края на годината. Не беше премиера, а панаир, публичен търг на човешкия разум – по думите на Емили Дикинсън, – който изпразни банкоматите на входа на НДК още на втория ден на Коледен базар на книгата. Във време на тотален финансов колапс не само в културата, а и въобще в държавата, в Двореца на културата бе истинска навалица от читатели. Защото днес книгата е най-евтиният лукс, който може да си позволи българинът.

Пазаруването на книги на Панаира бе като за края на света. Още в първия ден започна най-масовото пазаруване на литература у нас. Издателите наблюдаваха с изумление стълпотворението около своите щандове, денят за тях приключваше с десетки и стотици повече продадени книги в сравнение с други години. Навалицата в събота бе невиждана, като че ли целият град се бе събрал в НДК, който в тази седмица се наричаше Национален Дворец на Книгата. Хиляди домове на София се сдобиха с кули от книги след тази еуфорична седмица.

„Площад Славейков“ потърси точните цифри на това възвишение, както и кои и какви творби са предизвикали цунамито от читатели в НДК. „Изток-Запад“ разкриват невиждан ръст в продажбите си в сравнение с Коледния панаир миналата година – над 100%. Управителят на издателството Любен Козарев твърди, че напливът се дължи основно на качествените заглавия, които представят. Най-търсената тяхна книга е „История на легендарните земи и места“ на Умберто Еко, която е и доста скъпа – 59 лв. Другата най-продавано тяхно заглавие е „Стратегическа дълбочина“ на Ахмет Давутоглу – също на висока цена, 38 лв. Следват ги „Произход на политическия ред“ на Франсис Фукуяма и „Избрано. Разкази и повести“ на Андрей Платонов.

„

„Всеки ден на Панаира зареждахме буквално по едно пале с книги и продавахме най-добре най-тежките и сериозни четива“, твърди Любен Козарев от „Изток-Запад“.

Обяснението на Козарев за този интерес е, че българите се завръщат към истинските стойности, а книгата безусловно е сред тях:

„Зашеметени сме от този ръст, никога не сме имали такъв. Всеки ден на Панаира зареждахме буквално по едно пале с книги и продавахме най-добре най-тежките и сериозни четива. Но във времена на криза човек намира опора в истинските неща, които могат да му дадат ориентир. А кризата в нашата държава при това некадърно управление очевидно скоро няма да приключи“.

Издателство „Сиела“ признават, че имат 22% увеличение на продажбите спрямо миналогодишния Коледен панаир на книгата.

„Ръстът започна още първия ден и продължи през останалите дни – заяви пред „Площад Славейков“ директорът на „Сиела“ Константин Йорданов. – Едно от обясненията е, че на Панаирът стана традиция издателите да пуснат преоценените издания на изключително ниски цени т.нар. двулевки и петолевки. През годината големите вериги книжарници взимат малка част от петолевките, които вече са море – понеже те заемат вече много място, а търговската площ е скъпа. Тази година пуснахме и книги за 1 лв. Това е възможно най-евтиното възможно удоволствие, което може да бъде предложено на пазара. При преоценените книги ръстът ни е 100%.“

Другото обяснение, което Йорданов даде за изключителния интерес към този Панаир, са новите книги на най-търсените автори, които се издават в края на годината: нов Гришам, Тери Пратчет, Мураками, Фредрик Бакман, Дан Симънс, Умберто Еко, издадена бе новата книга на Харпър Ли „И страж да бди на пост“…

„Тази година пуснахме и книги за 1 лв. Това е възможно най-евтиното възможно удоволствие, което може да бъде предложено на пазара. При преоценените книги ръстът ни е 100%“, казва Константин Йорданов от „Сиела“.

„Тази година пуснахме и книги за 1 лв. Това е възможно най-евтиното възможно удоволствие, което може да бъде предложено на пазара. При преоценените книги ръстът ни е 100%“, казва Константин Йорданов от „Сиела“.

Според директора на „Сиела“, най-търсената книга на Панаира е била „За мен е чест“ на Слави Трифонов и Иво Сиромахов, от нея за шестте дни в НДК са продадени над 300 бройки. Живите писатели също правят голям оборот, твърди Йорданов – на този Панаир най-търсени са били новите книги на Михаил Вешим („Обърни се със смях назад“), Деян Енев („Гризли“), Александър Секулов („Скитникът и синовете“), Теодора Димова („Ороци“)…

Константин Йорданов разкри, че Асоциация „Българска книга“ ще реагира с протестно писмо на решението на издателство „Егмонт“ да нареди книгите си в НДК не като част от Панаира, а наемайки отделна зала.

„Книгата продължава да е най-евтиното удоволствие и това най-много си личеше при преоценените издания – коментира Йорданов. – Такива опашки на нашите кошове за преоценени книги не съм виждал. Това бяха предимно възрастните хора. А през уикенда, когато работещите хора бяха свободни, се купуваха нови книги. А софийските училища отново липсваха на Панаира, липсваше каквато и да е организация да доведат децата. Писатели – безброй, а ученици нямаше.“ 

Йорданов отбелязва, че Международният литературен фестивал, който се провеждаше успоредно с Панаира на книгата, също е помогнал за ръста на продажбите на книгата. Изключителен фактор в интереса на читателите е бил и Клуб „Перото“ в НДК, наречено от директора на „Сиела“ „новото писателско кафене на София“.

С 15% са скочили продажбите на „Хермес“ на Коледния панаир тази година в сравнение с миналогодишния по същото време, разкрива собственикът на издателството Стойо Вартоломеев. Той посочи две книги, към които интересът се отличава значително над останалите – това са „Ключът на Соломон“ на Жозе Родригеш душ Сантуш, който бе у нас по същото време – на Литературния фестивал, и „Караджата“ на Георги Божинов – продадени са близо 240 бройки от двете. Високи са били продажбите още на „Калуня-каля“ на Божинов, при това в твърда подвързия. Вартоломеев посочва „Калуня-каля“ като най-продаваната книга на български автор през 2015 г. – от нея е отпечатан вече 8-и тираж и до дни нейният 20-хиляден екземпляр ще бъде подарен на Народната библиотека:

„Тя има по-висок тираж тази година от книги на Паулу Коелю, на Хорхе Букай…“

Читателите са търсили много още „Факторът Чърчил“ на Борис Джонсън и „Орлов мост“ – новия роман на Владимир Зарев.

„През последните години, в условията на т.нар. криза нашето издателство откри 12 книжарници“, заяви Стойо Вартоломеев от „Хермес“.

„През последните години, в условията на т.нар. криза, нашето издателство откри 12 книжарници“, заяви Стойо Вартоломеев от „Хермес“.

Стойо Вартоломеев разказва, че хората са идвали със списъци – предварително подготвени какво да търсят, информирани от прочетеното в медиите.

„Не съм сигурен, че у нас има криза – според мен ситуацията се подобрява, усеща се една относителна стабилност в държавата – твърди Стойо Вартоломеев. – Спестяванията на хората се увеличават в последните години, това какво означава – че хората получават по-малко пари ли? През последните години, в условията на т.нар. криза, която засегна някои сектори като строителството, нашето издателство откри 12 книжарници, което струва немалко пари. Онова, което ни помага, е изключителната любознателност на българина – независимо какво му се е случвало през последните години, той запази едно традиционно добро отношение към книгата като ценност, въпреки атаките на масовия сектор, на чалгата.“

Двадесет процента ръст на продажбите отчитат в дните на форума в НДК „Колибри“, които тази година празнуват 25 години на книжния пазар с поредица от събития. Кулминацията им бе именно на Панаира на книгата.

Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри“, които тази година празнуваха 25 години на родния книжен пазар.

Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри“, които тази година празнуваха 25 години на родния книжен пазар.

Най-висок интерес са предизвикали „Японският любовник“ на Исабел Алиенде, „Мъже без жени“ на Харуки Мураками, „Алефът“ на Хорхе Луис Борхес. Сред най-търсените е било и продължението на трилогията „Милениум“ на Стиг Ларшон – „Онова, което не ме убива”, подписано от Давид Лагеркранц. Пик в интереса са представлявали новопоявилите се биографии на кинорежисьорите Уди Алън и Никита Михалков. „Колибри“ са представили някои от своите автори и на живо – Клара Санчес, Хосе Карлос Сомоса, Александър Шпатов, Андрей Велков, Велина Минкова, Димана Трънкова, Стефан Стефанов.

„Жанет 45“ не отбелязват увеличение на продажбите на Коледния панаир тази година, но твърдят, че е огромен успех да задържат изключителния ръст от миналата година, когато най-продаваните им автори – Милен Русков и Георги Господинов – имаха нови книги.

„Читателите се избиваха да ги купуват миналата година – разказа Божана Апостолова, собственик на издателството. – Когато имаш толкова големи имена, оборотът сам се прави. Тази година нашата амбиция бе да запазим този ръст, защото нямаме нови книги от толкова белязани в таланта си автори. Отдавна сме се превърнали в марка, но успяваме да се държим на това ниво, а това не е лесно в този ад от книги. Хората се завръщат към духовността.“

„Хората се завръщат към духовността“, обяснява цунамито на Панаира на книгата издателката Божана Апостолова.

„Хората се завръщат към духовността“, обяснява цунамито на Панаира на книгата издателката Божана Апостолова.

Апостолова разкри, че не е доволна от отношението на организаторите на Панаира Асоциация „Българска книга“ към пространствата за премиери:

„В един коридор до асансьорите бяха наредили двайсет стола и едно озвучаване, оттам минаваха хора, над главите ни имаше вискоговорители, които оглушаваха пространството с реклами толкова силно, че се наложи да спра на Добри Жотев премиерата и пратих да търсят някой, който да спре този ужасен шум от тонколоните. Възмутих се, че за един час плащаме 120 лв., а на какво отгоре – да излагаме себе си и АБК една премиера да стане уважителна“.

Над двадесет процента е бил скокът в продажбите на издателство „Ентусиаст“ на Панаира спрямо миналогодишния. Обяснението на управителя Виктория Бисерова е кризата, българите разполагат с по-малък бюджет за коледни подаръци, затова са решили да подаряват книги за празника:

„Двете най-търсени от читателите заглавия на „Ентусиаст“ – „Всички наши места“ от Дженифър Нивън и „Момичето от влака“ от Паула Хоукинс – са световни бестселъри, които спечелиха читателския приз на Goodreads за 2015 г. в категориите „Най-добър тийнейджърски роман“ с 31 978 гласа и „Мистерия и трилър“ с 106 149 гласа. По този показател вкусът на читателите в България следва световните тенденции. Много се радвам, че на трето място е книга от български автор – продължението на „Сексът и комунизмът“ от Милена Фучеджиева“.

„Българите разполагат с по-малък бюджет за коледни подаръци, затова са решили да подаряват книги за празника“, обяснява Виктория Бисерова от „Ентусиаст“.

„Българите разполагат с по-малък бюджет за коледни подаръци, затова са решили да подаряват книги за празника“, обяснява Виктория Бисерова от „Ентусиаст“.

Бисерова посочва и значително нарасналите плащанията с карта – 277% над 2014 г. или 7,5% от общия оборот на „Ентусиаст“. Голям е бил интересът и към преоценените книги.

Значителен е бил ръстът в продажбите и на издателство „Милениум“, чийто щанд бе в непосредствена близост до Клуб „Перото“ – а там се провеждаха много от срещите с писатели по време на Панаира, както и на Международния литературен фестивал.

„Последният Коледен панаир на книгата е най-силният през последните години – казва управителят на „Милениум“ Милена Трандева. – Другите панаири през годината са слаби, но има тенденция декемврийските да стават все по-силни. Вървят всички книги – и нови, и по-стари, които не могат да се намерят по книжарниците. Най-продаваните на издателство „Милениум“ бяха „Речите, които промениха света“, новият роман на Амос Оз „Юда“, криминалният роман на автора на „Мечо Пух“ – „Тайната на „Ред хаус“, „Стая“ на Ема Донахю, филмът по която има 3 номинации за „Златен глобус“, и „Далеч от светлината“ – дебютен роман на М. О. Уолш.“

Ад от книги, нарече Божана Апостолова реката от заглавия, излизащи всеки ден. Но на Панаира този ад бе рай за читателите…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС