Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Пандемията отказа Народния театър да играе

Ново решение, малко след като възстановиха част от спектаклите си

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Пандемията отказа Народния театър да играе

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Малко след като от Народния театър оповестиха, че от 12 март възстановяват представленията на камерните си сцени, трупата излезе с ново съобщение – няма да играе. Причината е в обявената от Световната здравна организация пандемия на коронавирус.

„Уважаеми зрители, скъпи колеги, по-рано днес Народен театър „Иван Вазов“ беше първият културен институт в България, който обяви, че възстановява камерните си представления въз основа решението на Националния кризисен щаб, а именно разрешаването за провеждане на културни събития (в рамките на 250 души на закрито). Отговорността, която носим пред вас като национална културна институция, вече обявената пандемия от Световната здравна организация, както и създалата се икономическа ситуация при тези условия, продиктуват нашето решение да отложим предстоящите ни спектакли“, гласи съобщението, публикувано в страницата на театъра във Фейсбук.

От Народния молят публиката за извинение и пишат, че ще потърсят начин да реализират отложените представления и да не губят „толкова важната връзка с вас – нашите зрители“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах