Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пандемията събра „Южна пролет” с Коледа

Четирима победители, без претенденти в жанровете „Драматургия” и „Филмов сценарий”

Статуетката за наградата „Южна пролет“ е изработена от скулптора Георги Чапкънов. Снимка: Гани Радев/Уикипедия - Пандемията събра „Южна пролет” с Коледа

Статуетката за наградата „Южна пролет“ е изработена от скулптора Георги Чапкънов. Снимка: Гани Радев/Уикипедия

Поетесата Ели Видева спечели наградата „Александър Паскалев“ за цялостен принос в областта на литературата и изкуството, която се присъжда от община Хасково в рамките на Националния конкурс „Южна пролет”, съобщиха организаторите. Тя бе удостоена с тази награда с решение на местно жури, председателствано от Мария Вълчева – зам.-кмет на община Хасково.

Традиционно Националният конкурс за дебютна литература „Южна пролет” се провежда през април, заради пандемията тази година отличията бяха дадени в края на годината. Затова и победителите в 48-ото издание бяха избрани с дистанционното гласуване. За най-добра първа книга на млад писател участва жури в състав: проф. дфн Сава Василев (председател), Владимир Шумелов, Ангел Дюлгеров, Владимир Стоянов и Ясен Калайджиев. В конкурса участваха 22 автори.

В литературен жанр „Поезия“ се конкурираха десет книги, в „Проза“ осем, в „Детска литература“ участваха две произведения, в „Литературна критика“ също две. В жанровете „Драматургия“ и „Филмов сценарий“ нямаше участници.

Званието лауреат, бронзова статуетка „Пегас“ и парична награда в размер на 1 000 лв. журито присъди на:

Виолета Кунева за стихосбирката „Почти всичко е наред“ – поезия
Николай Ценков за книгата „Човекът, който продаде морето“ – проза
Елена Борисова за книгата „Фантастика и познание“ – литературна критика
Ненко Генов за книгата „Сбогом, дневнико!“ – детска литература

Съпътстващи награди в рамките на регламента на конкурса бяха присъдени на Мартин Илиев за книгата „В печалния хан на дните“ и Георги Георгиев за книгата „Автобиография на страха“ (поезия), Виолета Стайкова за книгата „Дъното на рая“, Мартин Касабов за книгата „Когато великани ходеха по земята“ и Яна Станкова за книгата „Дневниците на Ая“ (проза), Ралица Люцканова за книгата „Жени и чудовища. Новата женска готика“ (литературна критика) и Стела Йосифова за книгата „Шоколадовата фабрика на Дядо Коледа“ (детска литература).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg