Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пандемията предсказана от семейство Симпсън. И още пророчества от сериала

Анимационната поредица е като пътеводител в бъдещето, но всичко си има разумно обяснение

Кадър от епизода през 1997 г., в който е „предсказан“ ударът
срещу Световния търговски център в Ню Йорк 4 години по-късно - Пандемията предсказана от семейство Симпсън. И още пророчества от сериала

Кадър от епизода през 1997 г., в който е „предсказан“ ударът срещу Световния търговски център в Ню Йорк 4 години по-късно

Съзнателно или не, творците през всички векове са се опитвали да предскажат бъдещето – често със забележителен успех. Жул Верн е предвидил създаването на подводниците, Хърбърт Уелс още през 1912 г. разказва за атомна бомба, Олдъс Хъксли в „Прекрасният нов свят” говори за антидепресанти години преди да бъдат открити, Артър Кларк в „Космическа одисея” пророкува появата на таблета, а Дъглас Адамс – на електронния преводач. Събития също са били предсказвани с изключителна точност – през 1898-а писателят Морган Робъртсън описва катастрофа на кораб, наречен „Титан”, която много прилича на случилото се 14 години по-късно корабокрушение на „Титаник”.

Днес въображението на творците във всички изкуства не секва, а фантазията за бъдещето става все по-необуздана. А някои творби оставят усещане за намесата на „нечиста сила” – толкова точни са предсказанията им. Една от тях е вече легендарният сериал „Семейство Симпсън”, който продължава да се излъчва вече 31 години. Анимационната сага за едно обикновено американско семейство в малък американски град с удивителна прецизност успява да предвиди грандиозни световни събития, включително и масовата пандемия през 2020 г.

Преди няколко години във факултета по философия на университета в Глазгоу е проведен семинар за това как „Семейство Симпсън” предсказва бъдещето. Тогава професор Джон Доналдсън изрича фразата:

„Това е ситуация, за каквато говори Оскар Уайлд – как животът имитира изкуството”.

Феновете на сериала ликуват всеки път, когато поредната „прогноза” се сбъдне. От вниманието им убягва фактът, че повечето от нещата все пак си остават просто смели фантазии.

Любителите на точните науки обясняват феномена „Симпсън” със закона за големите числа, който гласи: „Колкото по-голяма е извадката, толкова повече случайните отклонения се самокомпенсират”. За 31 години са излезли около 700 епизода на сериала, нормално е все нещо да се сбъдне. Това казва и един от шоурънърите на сериала – Ал Джин:

„Ако вадиш огромно количество догадки, поне 10 процента ще се окажат верни”.

Но продължава да се говори, че авторите на култовата анимация принадлежат към някакво тайно общество, посветено в „специални познания”. Едно от най-зловещите пророчества на „Семейство Симпсън” вероятно е намекът за събарянето на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. В епизод, излязъл през 1997 г., 4 години преди атентата, за няколко секунди в кадър се появява рекламна брошура със силуета на кулите и изписана датата на трагедията. Стоящият наблизо Бард Симпсън държи пачка банкноти.

Най-яркото сбъднато пророчество на „Семейство Симпсън” според теорията на конспирациите е президентският мандат на Доналд Тръмп. Според сериала той печели изборите и оглавява САЩ до 2028 г. Тогава на поста го сменя Лиза Симпсън, която заявява, че нейният предшественик за 14 години е разорил страната напълно. Всъщност това не е просто странна догадка – серията с Тръмп излиза през 2000 година, когато бизнесменът за пръв път участва в президентската надпревара. Той е издигнат от маргинална партия, победил е в няколко тура, но в крайна сметка отпада от участие. По-късно един от сценаристите на „Семейство Симпсън” – Дан Грини, разказва, че на планьорка перспективата Тръмп да победи е изглеждала толкова абсурдна, „истинско дъно”, според колегите му. Щом е трудно да се повярва, значи е точно за нас, казали си тогава. Това е един от принципите, по които се гради сценарият на „Семейство Симпсън” – да се вземе незначително събитие и да се разиграе до абсурден предел. Епопеята със семейство Тръмп в „Семейство Симпсън” продължава – през 2016 г. се появява епизод, в който Хоумър Симпсън носи значка с името „Иванка” и агитира да се гласува за нея в президентската надпревара през 2028 г.

Друго озаряващо съвпадение има в епизод от 2012 г., в който Хоумър Симпсън влиза в политиката. В тази серия между другото се казва, че Европа е продала Гърция в eBay заради дългове. Не много по-късно тежката икономическа криза докарва Гърция до фалит.

Любителите на футбола пък си спомнят серия от 2014 г., в която Хоумър става съдия на футболен мач, защото цялото ръководство на ФИФА е уличено в корупция. През май 2015 г. швейцарската прокуратура арестува голяма част високопоставени личности в световната футболна федерация заради подобни обвинения.

„Семейство Симпсън” успява да предвиди дори нобеловите лауреати. През 2010 г. Лиза и нейните приятели гледат пряко излъчване от Стокхолм, като залагат кой ще бъде победител. Сред кандидатите са Бернард Феринга и Бенгт Роберт Холмстрьом. През 2016 г. Феринга става лауреат на Нобел в областта на химията, а Холмстрьом взима наградата за икономика.

Една от причините „Семейство Симпсън” да се смята за пророческо е, че няма давност за предсказанията. Има и още нещо – авторите на сериала привличат като консултанти сериозни учени, писатели, интелектуалци. Резултатът се вижда – през 1998 г. в един от епизодите Хоумър Симпсън решава да стане изобретател и пише серия сериозни уравнения. Едно от тях е приблизително решение на Теоремата на Ферма, а другото се отнася до плътността на Вселената. Но има нещо още по-интересно. Саймън Сингх в книгата си „Семейство Симпсън и техните математически тайни” пише, че героят със съвсем леко отклонение е предсказал масата на Хигс бозона, която е потвърдена чак 14 години по-късно от Големия андронен колайдер. Сред авторите на тази серия обаче е бил Дейвид Коен, завършил физика в Харвард.

През 1999 г. Хоумър си бъбри в бар със Стивън Хокинг за устройството на Вселената. Симпсън изказва абсурдно звучащото предположение, че тя прилича на поничка. Хокинг се смее, но няколко години по-късно след откриване на реликтовото излъчване става много популярна хипотезата, че Вселената наистина напомня геврече или поничка – кръг, в центъра на който има кухина (черни или червееви дупки).

2020 г. също е предсказана от сериала „Семейство Симпсън”. През 1993 г. в един от епизодите се случват няколко неща, напомнящи събитията от тази сложна година. Жителите на Спрингфийлд се побъркват по японски сокоизстисквачки, които усилено се рекламират по телевизията. Докато ги произвеждат в Япония, един от работниците кихва в кутията и я заразява с опасен вирус, който заминава за САЩ. Скоро в градчето започва епидемия от „Осака грип”, настава и паника, когато жителите, настоявайки за ваксина, обръщат камион и се отваря контейнер с пчели убийци. През пролетта на 2020 г. в медиите в Америка се появяват съобщения за опасни стършели Vespa mandarinia, внесени по случайност от Азия. Ухапването им е смъртоносно за човека, а освен това те унищожават медоносните пчели.

След това Мардж Симпсън е арестувана за дребна кражба от магазин. Това поражда протести, гневна тълпа излиза по улиците, граби магазини и чупи витрини. Пали коли и крещи лозунги – картина, подобна на събитията покрай движението „Животът на чернокожите има значение”.

Но дори абсурдът в този епизод на „Семейство Симпсън” не успя да се доближи до реалността на 2020 г. Такава година сценаристите не успяха да предвидят.

По материали от чуждестранния печат

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90